Manchesterben és Barcelonában szórják leginkább a pénzt

cies
2021.02.09. 10:06
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legfrissebb kutatása azt vizsgálta, hogy az öt európai topliga együttesei közül melyek zárták a legnagyobb veszteséggel az elmúlt 10 átigazolási piacot. A leginkább túlköltekezőkért Manchester felé kell figyelnünk.

A Manchester City ugyanis 1006 millió eurót költött 2016 nyara óta új játékosra, ezzel szemben csupán 375 millió bevétele származott eladásokból, az így keletkező 631 millió eurós differencia pedig a legmagasabb, megelőzve a város rivális Unitedet, amelynek 832 milliós kiadására csak 246 millió jött vissza (–586 millió).

A legtöbbet így sem ez a két csapat költötte, hanem a Barcelona, amely összesen 1171 millió euróért igazolt játékosokat, igaz, itt egy 700 millió eurós bevétel is volt mellé.

Ebben a kategóriában amúgy a Monaco 758 milliós eladási összege a legjobb (egyben 132 millió eurós profitot is hozott), a második pedig a Juventus 750 millióval (de itt 999 millió volt a kiadás mellette).

Nem meglepő módon amúgy is a francia élvonalban játszó klubok állnak a legjobban a differenciát tekintve, a Lille 191 millióval adott el drágábban, mint amennyiért vásárolt, a Lyon 151 millióval a második.

Az olaszok közül az Atalanta emelkedik ki 133 milliós profitjával, a németeknél a Hoffenheim (87), a spanyoloknál a Valencia (67) az első.

A Premier League viszont döbbenetes adatot tud felmutatni: egy csapat sincs, amely több pénzért értékesített volna játékosokat, mint amennyiért vásárolt, a Southampton mínusz 50 milliója a legkisebb differencia.


A TELJES LISTÁKAT ITT BÖNGÉSZHETI!

Borítókép: Peter Powell / AFP

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla