A Serie A-ban CR, a németeknél Lewa, a világon Messi az úr

messi
2021.03.29. 11:49
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legfrissebb posztjában a legkiemelkedőbb 2021-es futballistákat rangsorolta.

A CIES által kifejlesztett algoritmus szerint az öt európai topligában szereplő 98 csapatban felmutatott teljesítmény idén nem másé, mint Lionel Messié!

A rangsorba csak azok a futballisták kerültek fel, akik a vizsgált időszakban az együttesük játékperceinek legalább kétharmadában a pályán voltak.

A vizsgálat eredményeként a 100-as skálán 92,5-ös mutatót elérő Lionel Messi lett nemcsak a spanyol La Liga, hanem az öt topliga legkiválóbb futballistája is, már ami a 2021-es teljesítményt illeti.

Messi 2021-ben 12 bajnoki mérkőzésen 16 gólt termelt, emellett pedig még volt hét gólpassza is.

A La Ligában 23 gólos argentin együttese, a Barcelona számára viszont nagy hajrá szükséges az aranyéremhez, hiszen a legutóbbi öt ütközet megnyerése ellenére négypontos hátrányban van az Atlético Madriddal szemben – itt a gránátvörös-kékek korábbi csatára, a 19-szer eredményes Luis Suárez a legjobb (84,3).

Ami a többi topligát illeti, az olasz Serie A-ban idén 11-szer betaláló Cristiano Ronaldo (89,3) az úr, a német Bundesligában pedig 13 meccsen 18 (!) gólt termelő Robert Lewandowski (89,5).

Angliában más típusú játékos kapta a legjobb értékelést, a Chelsea szűrője, a védőmunkája mellett háromszor is eredményes Jorginho (89,5) óriási csatában előzte meg a Manchester City hátvédsorát stabilizáló Rúben Diast (89,4), aki az öt európai topligában így is a negyedik legjobb összességében.

A francia élvonalban viszont már a csúcsra is ért egy középhátvéd, a monacói Guillermo Maripán (86,3) volt a legkiemelkedőbb az év során.

A teljes listákat itt nézheti meg. 

Ami a magyar légiósokat illeti, a lipcsei kontingensből Gulácsi Péter 75-ös értékeléssel bír, Willi Orbán 81-essel, a mainzi Szalai Ádám 59-essel, a freiburgi Sallai Roland 75-össel. A berlinieknél játszó német utánpótlás-válogatott Dárdai Márton 71-gyel áll.

A futballistákra itt kereshet rá. 

Borítókép: Ander Gillenea / AFP