Dortmundban, a Nordsjaellandnál és az MTK-nál a legjobb fiatalnak lenni

dortmund
2021.04.14. 20:43
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legfrissebb posztjában azt vizsgálta meg, hogy milyen arányban léptek pályára a 21. életévüket még nem betöltött futballisták ebben az idényben csapatonként.

Összességében 71 élvonal 999 csapatát vizsgálták meg, a 30 főbb európai bajnokság együttesei közül a dán Nordsjaellandnál volt ez a legmagasabb szám, itt 48,9 százalékban a még 21 éven aluli játékosok képviselték az együttest.

A topligákat illetően a Borussia Dortmund az etalon, a többek között a 20 éves Erling Haalandot, a 17 esztendős Jude Bellinghamet és 18 éves Giovanni Reynát is foglalkoztató együttesnél 28,5 százalék ez a mutató.

A német együttest három francia csapat követi, a Nice-nél 24,3, a Monacónál 24,1, a Rennes-nél 20,7 százalékos a 21. életévüket még be nem töltött futballisták idénybeli bajnoki szerepeltetése.

Angliában a Wolverhampton (16,2%), Spanyolországban a Barcelona (15%), Olaszországban a Verona (11,7%) szerepeltette eddig a legtöbbet az U21-eseket, hét csapat, köztük a Sevilla, a Tottenham és az Inter (0%) viszont egyáltalán nem.

A magyar bajnokság játékperceinek legnagyobb hányadában az MTK (23,3%) képviseltetett 21 éven aluli futballistákat, nem sokkal marad el a Budafok (20,3%), a dobogó harmadik fokára a Puskás Akadémia (16,6%) állhatna fel. Az ellentétes végletet a Mezőkövesd (0%) képviseli, de a Ferencváros (1,9%) és a Fehérvár (2,2%) felállására sem ez a jellemző.

A teljes listákat itt böngészheti! 

(Borítókép: A dortmundi Erling Haaland és Jude Bellingham ünnepel – Ina Fassbender / AFP)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek