Puskás Ferencet idézi Benzema, aki a Real Madrid ezredese lett

benzema
2021.11.04. 13:17
Szerdán befejeződött a Bajnokok Ligája csoportkörének 4. fordulója, négy csapat pedig máris készülhet a tavaszi folytatásra – három viszont ennek elméleti lehetőségétől is elbúcsúzott már. Sébastien Haller továbbra sem bír leállni a góllövéssel, a Liverpoolnál már arra sem emlékeznek, milyen a vereség, Karim Benzema pedig Puskás Ferencet idéző módon lett a Real Madrid ezredese.

Négyen már a nyolcaddöntőben, Gulácsiék a három kieső között

Lement négy kör és megvannak az első fixen továbbjutók, rögvest négyen is. Az Ajax (14–2), a Bayern München (17–2), a Juventus (9–2) és a Liverpool (13–5) is megnyerte az első négy összecsapását, így 12 pontot szerezve vezeti a csoportját.

Hárman már el is búcsúzhattak a folytatástól, Szoboszlai Dominik pontot érő PSG elleni gólja a továbbjutási esélyek megőrzéséhez már kevésnek bizonyult.

A lipcseiek számára az sem hízelgő, hogy a BL történetében az első topligás csapat lett, amely négy csoportmeccs után 13 kapott gólig jutott.

Ezúttal Georginio Wijnaldum talált be kétszer is Gulácsiék ellen, neki legutóbb a BL-dupla a Liverpool Barcelona elleni 2019-es elődöntőjén jött össze, amikor 4–0-ra nyertek a „vörösök”, és a spanyolországi 0–3 ellenére fináléba jutottak, amit aztán meg is nyertek.

Továbbjutott a 16 közé

  • Ajax (holland)
  • Bayern München (német)
  • Juventus (olasz)
  • Liverpool (angol)

Már biztosan nem juthat a 16 közé

  • Besiktas (török)
  • Malmö (svéd)
  • RB Leipzig (német)

Sosem látott remek kezdés az Ajaxtól

A négyszeres BEK/BL-győztes hollandok először nyerték meg az első négy csoportmeccsüket a sorozatban, a 2018–2019-es évad óta pedig először jutottak a legjobb 16 közé – akkor egy percen múlt a döntőjük... Az együttes a legutóbbi tíz idegenbeli BL-meccséből csak egyet veszített el, a tavaly decemberi liverpooli csoportmeccset (öt győzelem és négy döntetlen a mérleg a továbbiakon).

Az Ajaxnak ebben a BL-idényben már 59 gólszerzési lehetősége volt, ennél csak a Bayern München (67) és a Real Madrid (66) tud többet felmutatni.

Az amszterdami csapatnál remekül működik az Anthony, Sébastien Haller kettős, amely tagjai már négy gólpasszt adtak egymásnak a mostani kiírásban (háromszor az elefántcsontparti, egyszer a brazil volt a befejező), amivel vezetik a rangsort.

Újra betalált az együttesben Dusan Tadics, aki így már kilenc BL-gólnál jár a klub színeiben, Patrick Kluiverttel holtversenyben a második, csak Jari Litmanen (20) jegyzett ennél is többet. Mondjuk, ha Haller ilyen formában folytatja, már nem sokáig...

Haller továbbra sem lassít

Az Ajax támadója az ötödik játékos, aki az első négy Bajnokok Ligája-mérkőzésén egyaránt be tudott találni, erre korábban a portói José Carlos, a Juventust erősítő Alessandro Del Piero, az Atléticóban játszó Diego Costa és az akkor még salzburgi Erling Haaland volt képes.

Érdekesség, hogy ebben a BL-idényben hárman is betaláltak mind a négy fordulóban, Robert Lewandowski (8 gól), Cristiano Ronaldo (5) és Sébastien Haller (7).

Verethetetlen „vörös” sereg

A Liverpool a madridi 3–2 után hazai pályán is legyőzte az Atléticót (2–0), ezzel a legutóbbi 25 tétmeccséből hét döntetlen mellett a 18. sikerét aratta. A BL-erősorrendünk első helyezettje igyekszik rászolgálni a bizalomra: azóta, hogy 1893-ban csatlakoztak a Football League-hez, csak egyszer voltak képesek ilyen hosszú veretlenségi sorozatra, 1982-ben ugyancsak 25-ig jutottak.

Igaz, az 1982 márciusa és szeptembere közötti széria valamivel még ennél is erősebbnek bizonyult, hiszen akkor 20 győzelem és öt döntetlen volt a két vereség közötti időszak mérlege.

Jürgen Klopp a 200. alkalommal vezette sikerre a Mersey-parti gárdát, Bill Shankly (407), Tom Watson (329), Bob Paisley (307) és Kenny Dalglish (222) után negyedikként érte el ezt a mérföldkövet a klubnál.

Az Atléticóval ilyen még nem fordult elő – az Ajax ellen óvatosan kell játszani!

A „matracosok” tavaly márciusban óriási csatában, hosszabbításban ejtették ki az akkor címvédő Liverpoolt a BL-ből, most a „vörösök” két győzelemmel vágtak vissza. Érdekesség, hogy mindkét meccsen kapott piros lapot egy madridi játékos, az első felvonáson az előtte duplázó Antoine Griezmann, a visszavágón Felipe. Ez az első alkalom, hogy az Atléticóból egy csapat ellen két játékos is kiállítsanak.

Arra sem volt eddig példa, hogy az Atlético egymást követő két BL-meccsén is kétszer kapituláljon az első félidőben, a Liverpool viszont mindkét összecsapáson duplázott a szünet előtt.

Nemcsak a Liverpool, az Ajax ellenfeleinél is potyognak a piros lapok, a 2018–2019-es idény kezdete óta az amszterdamiak ellenfeleitől összesen már hat játékost szórtak ki a játékvezetők idő előtt, ezzel az Atalantát (5) megelőzve az elsők ezen a listán. Igaz, most azért talán a kelletténél könnyebben került elő a piros... 

Karim Benzema a Real ezredese – Puskás óta nem látott bravúr!

Karim Benzema továbbra is bombaformában játszik, lassan már minden korábbi kritikusát elhallgatatta remeklésével: ebben az idényben 14 tétmérkőzésen jutott szóhoz, ezeken pedig 21 kanadai pontot (13 gól, 8 gólpassz) termelt, vagyis összecsapásonként 1,5 gólból veszi ki a részét!

A Sahtar elleni ütközeten duplázott a 2–1-es siker során, ezzel megszerezte a 13-szoros BEK/BL-győztes 1000. és 1001. találatát is az elitsorozatban. Ezen a listán amúgy a Bayern München a második (768), a Barcelona a harmadik (655), a Manchester United a negyedik (529), a Juventus (468) pedig az ötödik.

A francia csatár 33 évesen és 319 naposan talált be legalább kétszer a sorozatban, nála idősebben a Real Madridban csak Puskás Ferenc (38 év, 173 nap) volt erre képes – igaz, ő 1965 szeptemberében négyszer is eredményes volt a Feyenoord ellen.

Joao Cancelo Di Maríát idézte, Mahrez újra lecsapott

A Manchester City az idegenbeli 5–1 után otthon is kiütötte az első két fordulóban a PSG és az RB Leipzig ellen négy pontot szerző FC Bruges-t (4–1), a találkozó során Joao Cancelo három gólpasszt is kiosztott. Előtte legutóbb Ángel Di María volt arra képes, hogy egy BL-meccsen három találatot is előkészítsen – az FC Bruges ellen...

Rijad Mahrez is bevette a belga csapat kapuját, ebben nincs sok újdonság, a BL-ben szerzett 14 találata közül ez már a hatodik volt, amelyet az FC Bruges ellen jegyzett.

Keserédes visszatérés

A hét sikerével a Real Madrid mögött második helyen álló Milan nyolc év után tért vissza a Bajnokok Ligájába, de a bajnokságban 10 győzelemmel és egy döntetlennel kezdő piros-feketék számára az elitsorozat inkább nyűgnek tűnik, három vereség után a Porto elleni 1–1 javítja a mérleget. Ez az első alkalom, hogy az együttes négy csoportmeccs után győzelem nélkül szerénykedik a BL-ben.

Ön szerint ki nyeri meg a Bajnokok Ligáját?

BAJNOKOK LIGÁJA

Csoportkör, 4. forduló

A csoport:

RB Leipzig (német) – Paris Saint-Germain (francia) 2–2 (1–2)

g.: Nkunku (8.), Szoboszlai (92., tizenegyesből), illetve Wijnaldum (21., 40.)

Manchester City (angol) – Club Brugge (belga) 4–1 (1–1)

g.: Foden (15.), Mahrez (54.), Sterling (72.), Gabriel Jesus (92.), illetve Stones (17., öngól)

Az állás: 1. Manchester City 9 pont, 2. Paris Saint-Germain 8, 3. Club Brugge 4, 4. RB Leipzig 1

B csoport:

Liverpool FC (angol) – Atlético Madrid (spanyol) 2–0 (2–0)

g.: Jota (13.), Mané (21.)

kiállítva: Felipe (39., Atlético)

AC Milan (olasz) – FC Porto (portugál) 1–1 (0–1)

g.: Kalulu (61.), illetve Díaz (6.)

Az állás: 1. (és továbbjutott) Liverpool 12 pont, 2. FC Porto 5, 3. Atlético Madrid 4, 4. AC Milan 1

C csoport:

Sporting CP (portugál) – Beşiktaş (török) 4–0 (3–0)

g.: Pedro Goncalves (31., 38. - az elsőt tizenegyesből), Paulinho (41.), Sarabia (56.)

kiállítva: Josef de Souza (90., Beşiktaş)

Borussia Dortmund (német) – AFC Ajax (holland) 1–3 (1–0)

g.: Reus (37., tizenegyesből), illetve Tadics (72.), Haller (84.), Klaassen (93.)

kiállítva: Hummels (29., Dortmund)

Az állás: 1. (és továbbjutott) Ajax 12 pont, 2. Sporting CP 6 (9-7), 3. Borussia Dortmund 6 (4-8), 4. Beşiktaş 0

D csoport:

Sheriff Tiraspol (moldovai) – Internazionale (olasz) 1–3 (0–0)

g.: Traoré (92.), illetve Brozovic (54.), Skriniar (66.), Sánchez (83.)

Real Madrid (spanyol) – Sahtar Doneck (ukrán) 2–1 (1–1)

g.: Benzema (14., 61.), illetve Fernando (39.)

Az állás: 1. Real Madrid 9 pont, 2. Internazionale 7, 3. Sheriff Tiraspol 6, 4. Sahtar Doneck 1

(Borítókép: Karim Benzema továbbra is bombaformában – David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images)