A Manchester City lezárta a Real Madrid több mint hároméves csodaszériáját

manchester city
2023.05.10. 09:30
A Real Madrid labdarúgócsapata több mint három év után nem nyert meg egy olyan mérkőzést a Bajnokok Ligájában, amelyen az első gólt szerezte – írja az MTI.

A címvédő spanyol együttes kedden este a Manchester Cityt fogadta a sorozat elődöntős párharcának első mérkőzésén, és az első félidőben Vinícius Júnior találatával előnybe került, de a második játékrészben a vendégek Kevin De Bruyne találatával egyenlítettek (1–1).

A statisztikákkal foglalkozó Gracenote elemzése szerint ezt megelőzően a Real Madrid 2020 februárjában nem tudott megnyerni egy olyan összecsapást, amelyen az első gólt szerezte, akkor éppen a Manchester Citytől kapott ki otthon 2–1-re a nyolcaddöntő első felvonásán. A fordító angolok győztes találatát De Bruyne szerezte.

Érdekesség, hogy a keddi találkozó mindkét gólja hasonló leosztásban született, Vinícius Júnior és De Bruyne is nagyjából 20 méterről bombázott honfitársának a hálóba, a brazil támadó Edersonnak, a belga középpályás pedig Thibaut Courtois-nak.

A BL egyenes kiesés szakaszában a legutóbbi 13, 16-oson kívülről esett gól közül 11-et a kedden este pályára lépett két csapat játékosai jegyeztek, ezek közül 3-at De Bruyne, aki ezeken a mérkőzéseken éles igazán, hiszen az eddigi 14 BL-találata közül 11-et a csoportkör után szerzett. A belga varázsló amúgy is szeret messziről tüzelni, hétszer is a büntetőterületen kívülről volt eredményes!

Pep Guardiola, a Manchester City vezetőedzője egyet sem cserélt Madridban – ebben a szezonban már másodszor tartotta a kispadon a tartalékokat, a nyolcaddöntőben az RB Leipzig otthonában is így tett. Legutóbb a 2006–2007-es idényben volt arra példa, hogy egy edző egyet se változtasson az elődöntőben, akkor az éppen most a Realt irányító, pályafutása 190. BL-meccsével Sir Alex Ferguson rekordját beállító Carlo Ancelotti tett így a Milan vezetőedzőjeként, a Manchester United ellen.

A Real Madrid eddig kétszer tudott csak továbbjutni úgy, hogy hazai pályán nem szerzett előnyt, mindkétszer Manchesterben, igaz, 2000-ben és 2013-ban is a Uniteddel szemben.

A Manchester Citynek ez volt az egymást követő ötödik idegenbeli döntetlenje a BL-ben, ennél hosszabb sorozata csak a Juventusnak volt, amely 1998 és 2000 között sorozatban hétszer ikszelt vendégeként. Az angol bajnok ezzel sorozatban a 21. tétmeccsén maradt veretlen. 

Érdekesség, hogy a City a Bayern München és az RB Leipzig otthonában is 1–1-re végzett, hazai pályán viszont gálázott, 3–0 és 7–0 lett. Otthon amúgy is erős Guardiola csapata, a Liverpool és az Arsenal is 4–1-re kapott ki az elmúlt hónapokban.

A Manchester City 2023-ban hazai pályán 15 meccsen 15 győzelmet ért el 52–7-es gólkülönbséggel…

Bajnokok Ligája
Elődöntő, 1. mérkőzés

Real Madrid–Manchester City 1–1 (1–0)
gólszerző:
 Vinícius Júnior (37.), ill. De Bruyne (67.)

Melyik csapat nyeri meg a BL 2022–2023-as idényét?

(Borítókép: Burak Akbulut / Anadolu Agency via Getty Images)