Egyre jobbak leszünk

2008.11.25. 00:10 Módosítva: 2008.11.25. 09:33

A magyar rövid pályás gyorskorcsolyázók már túl vannak két Világkupa-futamon, amiken a visszarázódás volt a fő cél.

"Elszoktunk az elmúlt években a Világkupáktól, a pénzhiány miatt csak idehaza vagy a környékbeli versenyeken tudtunk indulni" - kezdte a Vk-szezon eddigi értékelését Boda Csaba, a rövid pályás gyorskorcsolyázók szakágvezetője. Az idei versenyeken azonban már muszáj elindulniuk, ugyanis az eredményeknek már közük lesz az olimpiai kvalifikációhoz.

"A jövő évi két észak-amerikai Világkupa-futam egyben dönt majd az olimpiai részvételről is. Annak a két versenynek a kiemelését az aktuális világranglista alapján készítik el. A világranglistát viszont a legutóbbi hat Világkupa-futam, vagyis az ideiek eredményei alapján alakítják ki" - magyarázta az idei versenyek jelentőségét Boda.

A szakágvezető szerint az elszokottság miatt megilletődötten kezdtek versenyzőik az október végi első futamon, Salt Lake Cityben. A 2002-es olimpia városában ennek megfelelően a magyarok nem kerültek a döntők közelébe, a legjobb helyezést két 15. hely jelentette - Knoch Viktor és Darázs Rózsa egyaránt 1000 méteren érték ezt el.

Alig egy héttel később, a következő olimpia helyszínén, Vancouverben már jobban érezték magukat és ez az eredményeken is látszódott. Ezen a versenyen már részt vett az olimpiai negyedik Huszár Erika is, akiaz előző versenyt egy vírusos betegség miatt kihagyta. Heidum Bernadett 1000 méteren hetedik lett, Galambos Gábor 500 méteren hatodikként végzett.

Boda hangsúlyozta, Kanadában már nagyon bíztató volt, hogy a legjobbak az egy év múlva esedékes futmokon már kvalifikációt jelentő helyeken értek be, vagyis a legjobb 32-ben, illetve 36-ban végeztek, míg a női váltó a szintén kijutást érő nyolcadik, a fiúk az ennél kicsit gyengébb tizenkettedik helyen végeztek.

Most két ázsiai verseny következik, Pekingben, illetve Japánban, Naganóban, ahol az eddigieknél is jobb helyezésekre számítanak. "Egyre jobbak leszünk" - mondja a szakágvezető, aki szerint erre jogosítják fel őket a novemberi, bormiói eredmények is. Az olasz városban rendezett nemzetközi versenyen mind a női, mind a férfi váltó nagyszerű országos csúcsot ért el.

"Ezt akarjuk sulykolni beléjük, vagyis hogy csapatban a legjobbak. A célunk ugyanis az, hogy a maximális, tízfős csapattal vehessünk részt a vancouveri olimpián. Pedig az csak a világ legjobbjainak adatik meg."