Egymás ellen a két óriási esélyes

2008.12.31. 17:33 Módosítva: 2008.12.31. 21:26

A Négysáncverseny garmisch-partenkircheni selejtezőjét kihagyta, így a kieséses szakaszban fő riválisával, Gregor Schlierenzauerrel csap össze az első állomás győztese, Simon Ammann.

Az idei Négysáncverseny második állomásán kiütközött a lebonyolítási rendszer egyik érdekessége: az újévi kieséses szakaszban, amikor 25 párban, egymás ellen küzdenek a versenyzők, a két fő esélyes egymással csap össze.

A szerdai selejtező előtt Simon Ammann úgy döntött, nem vesz részt a kvalifikációban. Ezt megteheti, hiszen a Világkupa vezetőjeként automatikusan ott van a másnapi ötvenversenyzős kieséses körben. (Ez az első tíz kiváltsága, ők a selejtezőben csak a sorrend meghatározásáért ugranak.) Azonban eredmény híján ötvenediknek sorolják, ami azt jelenti, hogy a legjobbal osztják egy párba.

Ez pedig idei nagy riválisa, a tinédzser Schlierenzauer lesz. A kétszeres olimpiai bajnok Ammann az eddigi nyolc Vk-versenyből ötöt nyert meg, a legutóbbi győzelme épp a Négysáncverseny első, oberstdorfi állomása volt. Schlierenzauer két Vk-futamot húzott be idén, és nem sokkal leszakadva követi az összetettben a svájcit.

A 18 éves Schlierenzauer 135 méterrel lett a legjobb, őt a finn Harri Olli 129 méteres, az osztrák Wolfgang Loitzl 126,5 méteres ugrással követte.

Ammann és Schlierenzauer csütörtökön esedékes párbajára visszatérve fontos megjegyezni, a vesztes nem feltétlenül búcsúzik. A 25 pár győzteseihez ugyanis az öt legjobb kieső is csatlakozik, így alakul ki a harmincas döntő mezőnye. Ők a szerencsés veszetesek és már arra is volt példa, hogy valaki ilyen pozícióból szerezte meg a végső győzelmet.