Loitzl a legjobb osztrák Mozart óta

2009.01.07. 14:07 Módosítva: 2009.01.12. 09:28

Wolfgang Loitzl rekordpontszámmal nyerte a síugrók patinás Négysáncversenyét, az első kivételével a másik három futamon ő volt a legjobb, tökéletes ugrásokat mutatott be.

A befejező állomáson, Bischofshofenben a maximális öt húszast kapta a pontozóktól, amire jó rég volt példa: az 1976-os szezonban, akkor a bálvány, Toni Innauer érte el a bravúrt, aki roppant mód örült annak, hogy újra egy osztrák mutatta be a kivételes teljesítményt.

Az olimpiai bajnok svájci Simon Ammann-nak, bármennyire is jól kezdte az évet, illetve ezt a versenyt is, meg kellett elégednie az összetett második helyével. „Nem vált valóra az álmom, de Loitzl utolérhetetlen klasszis volt az utolsó versenyen” – ismerte be szimpatikusan a svájci, és nem tagadta, már az első, gyengébb ugrása után lehetetlen helyzetbe került.

„Ilyen nyomás alatt, ilyen színvonalú ugrást bemutatni, ez fantasztikus” – méltatta Loitzlt Martin Schmitt, a legjobb német, aki éppencsak lecsúszott a dobogóról. A legnagyobb példányszámú német napilap, a Bild azt írta címében Loitzlról, hogy ő a legjobb osztrák Mozart óta.

A versenyző edzője, Alexander Poitner kiemelte, 222 sikertelen Világkupa-verseny után akkora belső orgazmust okozott a versenyzőnek, hogy a második versenyen nyert Garmischban, hogy onnantól már megállíthatatlan volt.

„Valamennyi síugró arról álmodozik, amikor elkezdi, hogy megnyeri ezt a versenyt. Extra szerencsés vagyok, hogy ez nekem most sikerült. Régóta próbálkoztam, küzdöttem, harcoltam, de nem gondoltam volna, hogy idén összejöhet. Egyáltalán nem voltam nyugodt és magabiztos, de az első ugrásom valóban egy álomugrás volt. Hihetetlen, hogy ötször húsz pontot kaptam rá, erre nem számítottam, bár az elrugaszkodásom és az érkezésem is nagyon jól sikerült” – idézte a Die Presse a 29 éves győztest.