Defago nyerte a horrorlesiklást

2009.01.24. 13:11 Módosítva: 2009.01.25. 10:44
Egy hét alatt megnyerte a két kultikusnak számító lesiklóversenyt a svájci Didier Defago. A versenyző kiváló formában van, áradt a magabiztosság belőle a rendkívül nehéz kitzbüheli pályán.

A csütörtöki hatalmas Albrecht-bukás után okkal tartottak attól a kitzbüheli lesiklás szervezői, hogy megint súlyos baleset lehet. Különösen az utolsó - épített - ugrató veszélyes az egyébként legnehezebbnek tartott pályán, itt szállt el a svájci világbajnok is, aki már nincs kómában, de még mindig életveszélyes az állapota. (Nem véletlenül kap az első harminc pénzdíjat.)

Szombaton, a hármas rajtszámmal induló TJ Lamming elcsúszott az egyik nem túl meredek részen, a védőhálóba vágódott százzal, vélhetően nem súlyos az állapota, mert lábra állt, de mentőhelikopter jött érte.

Az amerikai után jöttek a nagyágyúk, és a dobogós helyezéseken rendre cserélődtek a klasszisok. Az osztrákok hatalmas ovációval várták Hermann Maiert, aki rövid ideig vezetett, de végül éppen meg tudott kapaszkodni a tízben.

A versenyt végül a svájci Didier Defago nyerte, aki pár napja Wengenben is a legjobb lett, vagyis a két horrorpályát megnyerte, ez csak a kivételes klasszisoknak szokott sikerülni, ez legalább ér annyit, mint egy világbajnoki cím. 143-mal robbant a célba, ilyen sebességre csak ő volt képes.

"Ezzel a sikerrel szeretnék erőt adni Dannynek, hogy mihamarabb lábra állhasson, és kijöhessen a kórházból."

Az amerikai Bode Miller egy percig érezhette dobogósnak magát, Walchhofer közelebb kerülhetett volna az elsőhöz, de az utolsó métereken megbicsaklott a lába.

A tavaly hatalmasat bukó, és a lábát elveszítő Lanzinger annak ellenére, hogy perben áll a Nemzetközi Sí Szövetséggel (FIS), lehetőséget kapott arra, hogy leszáguldjon a pályán. Műlábbal ment.

Eredmény: 1. Didier Defago 1:56.09, 2. Michael Walchhofer +0.17, 3. Klaus Kröll (osztrák) +0.29, 4. Didier Cuche (svájci) és Bode Miller +0.50, 6. Christopf Innerhofer (olasz) +0.52
A szakági Világkupában 6 verseny után (még 3 van  hátra):1. Michael Walchhofer 310 pont, 2. Didier Defago 298, 3. Klaus Kröll és Bode Miller (amerikai) 275
Az összetett Vk-ban 22 verseny után (még 15 van hátra): 1. Benjamin Raich (osztrák) 660 pont, 2. Aksel Lund Svindal (norvég) 610, 3. Didier Defago 595