110-zel siklani, 190-es pulzusszámmal

2009.01.28. 08:33

A világ egyik legnehezebb lesiklópályáján, Kitzbühelben, a csütörtöki edzésen bukott hatalmasat a svájciak világbajnoka, Danny Albrecht. A síző állapota a kóma után stabil, de életveszélyes, az utolsó épített ugrató után veszítette el egyensúlyát.

Az osztrák állami televízió (ORF) szakkommentátora, Hans Knauss kamerával megmutatta, mit él át a síző a meredek szakaszokon, a kanyarokban, illetve az ugratókon, mennyire veszélyes, amit csinál, különösen százas átlagsebesség felett.

A hétvégén győztes svájci Didier Defago az utolsó ugratóra 143-mal érkezett, a célba is ilyen sebességgel robbant be.

Knauss értelemszerűen nem ment ennyivel, de biztosan száz felett robogott. Mint a videóból is kiderül, elég közel volt a pálya széléhez, de élvezte a lesiklást, ehhez még csak németül sem kell tudni. Többnyire egyébként hivatalos adatokat ismertet, százhetvenes pulzusszámnál zavartalanul beszél, amikor nem liheg. A célba százkilencven feletti pulzussal érkezett, nyilván a többiek is hasonló megpróbáltatásokat élnek át.

A pillanatnyilag 38 éves Knauss kiváló síző volt korábban, a naganói téli olimpián ezüstérmet szerzett, a szintén osztrák, akkor csúcson lévő Hermann Maier verte. Két világbajnoki érme van ezenkívül, az egyiket, az ezüstöt óriásműlesiklásban (2003), a másikat, a bronzot szuper óriásműlesiklásban nyerte (1999).

Pályafutása méltatlanul ért véget, mert doppingvétségen érték – zavaros volt az ügy, pereskedett is –, és mivel tizennyolc hónapos eltiltását nem mérsékelték, nem indulhatott a 2006-os torinói olimpián.

Utána szerződtette a csatorna, tudását tökéletesen lehet alkalmazni.