A világ mázlistája nyerte a lesiklást a vb-n

2009.02.07. 13:05 Módosítva: 2015.05.21. 02:01

A Val d’Iser-i alpesi sí világbajnokság negyedik versenynapján rendezték a legnagyobb érdeklődéssel várt számot, a lesiklást. A pálya a legnehezebbek közé tartozik, mert több mint két percet kell megerőltető pozícióban tölteni, nagy sebességgel indulnak, utána viszont nagyon technikás részek következnek. A befejező szakaszon igen jeges volt a pálya, negyven centis vastagságot mértek a szervezők.

Ezen a pályán a Világkupa-szezonban nem mennek a sízők, az 1992-es olimpián volt utoljára itt verseny. Akkor óriási meglepetésre az egyes rajtszámmal induló, teljesen esélytelen osztrák Patrik Ortlieb nyert. A megfázással bajlódó Hermann Maiernek ez a tény adhatott esélyt, nem is ment rosszul, de végül meg kellett elégednie a hatodik hellyel.

A kettes rajtszámmal versenyző kanadai John Kucsera ellenben viszont kihasználta az esélyt, mert még ő is tökéletes fényviszonyok közt síelhetett, és mivel egyébként is fekszik neki, hogy jégen kell menni, az élre állt.

A győzelméhez azonban feltétlenül kellett, hogy a nagy esélyesekkel történjen valami, ködben kellett lejönniük, megállították a versenyt, így jó néhányan lemerevedtek. A két legnagyobb - Wengen és Kitzbühel - idei versenyt megnyerő svájci Didier Defago pedig bukott, alighanem őt is megzavarta, hogy negyedórás kényszerszünet, és fagyoskodás után kellett lecsúsznia.

Kucerához a legközelebb a pár napja világbajnokságot nyerő svájci Didier Cuche került, de négy század hiányzott neki. A sportág legidősebb világbajnokának már ködben kellett mennie, és azon a könnyebb szakaszokon szedett össze viszonylag nagy különbséget.

A legpechesebb mégis az amerikai Bode Miller volt, akit még elengedtek a ködben, pedig nem szabadott volna. A korábbi világbajnok hiába választott kitűnő nyomvonalakat, hiába sízett jó ritmusban és pazar technikával, esélye sem volt, hogy a tíz közelébe kerülhessen, mert körülbelül húsz másodpercet ment a letelepedő ködfelhőben. Miller összerogyott a célba érkezés után, sokkal jobbra számított, amiért mindent meg is tett, de önhibáján kívül szerepelt rosszul.

A norvég címvédő Svindal előtt is megállították a versenyt, ezzel az ő sorsa megpecsételődött. A 2003-as győztes osztrák Walchhofer óvott, még egyszer lejöhetett, de a végére elmerevedett. A legutóbbi három lesikló vb-győztes még a kedvező pozíciókért sem harcolhatott.

A kanadai Kucerához hasonlóan tavaly az olasz Staudacher is így nyerte a szuper óriásműlesiklást, ő a köd előtt célba ért.

Kanadai világbajnoka még nem volt ennek a szakágnak, a jövő évi Vancouveri olimpia előtt ez biztató az országnak.

férfi lesiklás, világbajnok: John Kucera (Kanada) 2:07.01 p 2. Didier Cuche (Svájc) 2:07.05 3. Carlo Janka (Svájc) 2:07.18