Összetörte magát, de villámgyors maradt

2009.02.10. 21:39

A szuper-óriásműlesiklás után a lesiklást is megnyerte a Val d'Isere-i alpesisí-világbajnokságon az Lindsey Vonn. A 24 éves amerikai élete formájában van: nemcsak címvédő, jelenleg is vezet az összetett Világkupában. Három éve, a torinói olimpián még pályafutásáért aggódhatott egy csúnya baleset miatt. Azonban segített neki férje, aki miatt viszont apjával megszakította a kapcsolatot.

Lindsey Vonnról azt tartották a Val d'Isere-i alpesisí-világbajnokság előtt, hogy biztosan fog aranyat nyerni, de azt nem lehet megmondani, melyik számban. Az amerikai sízőnő tavaly megnyerte a lesikló- és az összetett Világkupát is, eleve a gyors számokban volt eddig jó, ám a mostani szezonban élete első műlesikló futamgyőzelme is összejött.

Aztán Vonn rögtön megnyerte a franciaországi vb első számát, a szuper-óriásműlesiklást, majd a szuperkombinációban is vezetett. A műlesiklás részben viszont kaput tévesztett, kizárták. Hétfőn újabb aranyat nyert, a szuper-óriásműlesiklásban is győzött, fél másodperccel előzte meg a nagy meglepetésre második 17 éves svájci Lara Gutot.

„Annyira feszült voltam ma, olyan borzasztóan akartam ezt a győzelmet. De úgy tűnt, hogy Lara Gut hihetetlen jó időt ment, és nem voltam biztos benne, hogy le tudom győzni” - mondta a boldog győztes.

Vonn ezzel megismételte gyerekkori példaképe, Picabo Street sikerét, aki az első lesikló-világbajnok volt az amerikai nők között. Honfitársai közül beérte Andrea Mead Lawrence-t is, eddig neki sikerült egyedül két számban is győznie egy világbajnokságon (1952-ben, Oslóban, ami nemcsak olimpia, hanem vébé is volt egyben). Jutott már még egy rekordbeállítás: két évvel ezelőtti, arei második helyével együtt már négy vébéezüstnél tart, ami eddig csak Tamara McKinneynek sikerült az amerikai nők közül.

A Lindsey Kildowként született újdonsült kétszeres világbajnok nem meglepő módon kétévesen kezdett síelni. Az már váratlanabb, hogy síkságon, Minnesotában nőtt fel ,és az elején nem sokat néztek ki a kis Lindseyből. Apja – aki maga is junior válogatott síző volt, amíg 18 évesen térdsérülés miatt abbahagyta a sportot – ugyanis elvitte egykori edzőjéhez, aki egyszerűen leteknősözte a kislányt.

Tízévesen már oktatta a nála jóval okosabbakat, és már akkor is látszott, hihetetlenül gyors tud lenni, mindig a lehető legegyszerűbb nyomvonalat keresi. Karrierje miatt tizenhárom évesen előbb ő költözött édesanyjával a coloradói Vailbe, majd a családja is követte őket, amiért azóta is nagyon hálás nekik.

Tizennégy évesen megnyerte az olaszországi nem hivatalos gyerek-világbajnokságot, négy évvel később már az amerikai felnőttválogatott tagja lett.

Akkor még a technikai számokban volt jó, de félelmet nem ismerő mentalitása, és az, hogy mindig egyenes vonalban próbált sízni, hamarosan a gyors számokban tette sikeressé. Alex Hoedlmoser, gyorsasági edzője a válogatottnál azt állította, Vonn már korábban is hihetetlenül gyors volt, de mindenkit elképesztően meg akart verni, nem volt neki elég a sima győzelem, ezért sokszor hibázott. Vakmerősége miatt sokszor komolyakat bukott. Helikopterrel kellett elszállítani 2002-ben a kanadai Lake Louise-ból és a 2005-ös világbajnokságról is.

Ezekből az esetekből sem tanult, a 2006-os torinói olimpia egyik edzésén kilencvenes sebességnél súlyosan bukott, magatehetetlenül sodródott. Későbbi férje, akkori főtanácsadója, Thomas Vonn azt gondolta, vége Lindsey olimpiájának. Az esés után biztos volt, hogy akkor még csak menyasszony sízőnek mindkét térde kimehetett, és a háta is megsérülhetett.

"Mama, lehet, hogy soha többé nem síelhetek, mondta édesanyjának, aki – talán szerencsére – a balesetről nem értesült, csak arról, hogy lánya jobban van. A Torinóba tartó repülőúton ugyanis beleejtette a vécébe mobilját.

Aztán a kiderült, Lindseynek a hatalmas fájdalmak ellenére nincs komolyabb sérülése, és a példakép Picabo Street egyik lelki tanácsadója azt jósolta neki, hogy olimpiai érmet fog szerezni. „Tényleg, akkor megcsinálom” – mondta erre Lindsey, és másnap megpróbált elszökni a kórházból.

Végül szabályosan is távozhatott, négy számban versenyzett, a legjobbja a szuper-óriásműlesiklásban elért hetedik hely lett – a lelki tanácsadó azt nem állította, hogy Vonn éppen a torinói olimpián szerez majd érmet.

Hihetetlen akaratával mégis aratott egy győzelmet 2006-ban: a közönség, a csapattársak, a vezetők és a média egyöntetű véleménye alapján ő kapta az olimpiai szellemiséget legjobban megtestesítő sportolónak járó díjat az USA-ban.

A játékok óta megváltozott az élete, a következő évben lett Kildow-ból Vonn, miután 23 évesen hozzáment korábban szintén válogatott síző barátjához. Azt nem mindenki emésztette meg, hogy Thomas kilenc évvel idősebb, Lindsey édesapja ott sem volt az esküvőn. „Nem akartam csak azért befejezni a kapcsolatomat vele, mert az apámat zavarja a korkülönbség. Választanom kellett – magyarázta a történteket a feltűnően csinos világbajnok. – A sízés mellett ő az életem, úgyhogy senki se gondolja, hogy megkaphatja a számom.”

Hogy a házasság dobta-e fel a friss feleséget, nem tudni, de hihetetlen lett a rögtön az esküvő után kezdődött szezon. Hét futamgyőzelmet szerzett a Világkupában, és megnyerte a lesikló és az összetett Vk-t is.

Idén folytatta a sorozatot, már öt futamgyőzelemnél tart a szezonban. Ami meglepőbb, hogy kétszer – a sarkkörön túli Leviben és alig egy hete Garmischban – műlesiklásban is győzni tudott. Az összetett Vk-ban magabiztosan (200 ponttal), a lesikló-Vk-ban szorosan vezet, műlesiklásban második.

Vonn a sikerek ellenére is mindig mosolygós, mindig mindenkinek örülni tud és a hírnév ellenére majd kiugrik a bőréből, ha egy hírességet lát. Férje szerint annyira szerény, hogy néha úgy viselkedik, mintha egy junior versenyen végzett volna negyvenedikként.

Thomas Vonn szerint felesége nagy esélyes lesz jövőre, Vancouverben is. „Nehéz lesz őt távol tartani a dobogótól. Feltéve, ha nem jön közbe egy újabb helikopterút.”