A semmiből lett világbajnok a svájci síző

2009.02.13. 15:18 Módosítva: 2015.05.21. 01:40
Carlo Janka a Világkupában is csak idén szerzett először érmet, aztán óriás-műlesiklásban megállíthatatlan volt a világbajnokságon.

Az első futamot megnyerte, a másodikban magabiztosan őrizte meg az előnyét az idei alpesisí-szezon nagy felfedezettje, Carlo Janka a Val d’Isere-i világbajnokság férfi óriás-műlesiklás versenyszámában.

Carlo Janka
Carlo Janka

Az utolsó előtti számot bonyolították pénteken a Val d’Isere-i alpesisí-világbajnokságon. Az óriás-műlesiklás első futamát Carlo Janka nyerte. A 22 éves svájci az idény nagy felfedezettje, így nem volt meglepő az eredménye annak ellenére sem, hogy a legutóbbi világbajnokságon csak az ötvenedik volt ebben a számban. Janka idén győzött először Világkupa-futamon – épp Val d’Isere-ben, szintén óriás-műlesiklásban –, és a lesiklásban harmadik lett a vébén.

Amikor Janka lejött, már egyértelmű volt, elmarad a címvédés, mert Aksel Lund Svindal kétszer is hibázott. A norvég súlyos sérülésből tért vissza a szezon elején, és a vébén már megnyerte a szuperkombinációt, ebben a futamban azonban csak 12. lett.

Az első háromban még Benjamin Raich fért be, ő az osztrákok első dobogós helyéért küzd a vébén. "Nehéz ráérezni a legjobb ritmusra, de ha a második futamban sikeresen ostromlom a határokat, meg lehet dönteni Janka idejét" – mondta Raich. Meglepetés volt az olasz Massimiliano Blardone harmadik helye, annak ellenére hogy ez a szám a specialitása. Eddig vébén ugyanis ötödik volt a legjobb helye óriás-műlesiklásban, még 2001-ben, St. Antonban.

A második futamban Bode Miller volt az első kieső, az amerikai ugyanis kockáztatott, miután az elsőben csak 17. volt.

A kevésbé esélyesek után a kétszeres olimpiai bajnok az első futamban kilencedik Ted Ligety futotta a vezető időt, a fiatal osztrák, Marcel Hirscher nyolc századra közelítette meg, a szuper-óriásműlesiklásban világbajnok Didier Cuche ennyire sem.

Blardone csak harmadikként ért be, az utolsó előttiként érkező Raich viszont megalkuvás nélkül kezdett, egy kisebb hiba is belefért, és majdnem három tizeddel jobb időt ment, mint Ligety.

carlo janka

Az első futam után vezető Carlo Janka higgadt versenyzőnek számít, és nem okozott neki gondot, hogy nagy volt a nyomás rajta. A svájci még azt is kibírta, hogy a felső szakaszon komolyat hibázott, és végül még növelte is előnyét Raichhal szemben.

Most már biztosan Janka a szezon nagy felfedezettje, hiszen első dobogós helyezését is csak idén szerezte a Világkupában, mégpedig úgy, hogy 65-ös rajtszámmal a második a Lake Louise-i lesiklásban.

Alpesisí-világbajnokság, Val d'Isere, férfi óriás-műlesiklás

Világbajnok: Carlo Janka (Svájc) 2:18.82 p (1. futam: 1:08.25 p, 2. futam: 1:10.57 p)
2. Benjamin Raich (Ausztria) 2:19.53 (1:08.73, 1:10.80)
3. Ted Ligety (Egyesült Államok) 2:19.81 (1:09.96, 1:09.85)