Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Huszár Erika elődöntős a short track-vb-n

2009.03.07. 15:42 Módosítva: 2009-03-07 17:38:30

Huszár Erika 500 méteren a második, majd a harmadik akadályt is sikerrel vette, így már elődöntős a bécsi rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon.

A második körben az idei Eb-n ezen a távon bronzérmes Huszár ismét ugyanúgy Liu Hsziuhonggal került szembe, akivel az előfutamban is versenyzett. Megint a kínai lány - aki péntelen 1500-on ötödik volt - volt a jobb. A két rivális végig együtt haladt, a kazah és a francia ellenfél pedig nem tudott velük versenyezni, így Huszárék jutottak a legjobb 16 közé.

Ugyanebben a számban, ugyenebben a szakaszban Heidum Bernadettnek már nem sikerült a bravúr, harmadik lett a futamában, ezzel befejezte szereplését.

A férfiaknál a Knoch Viktor visszalépése után egyedüli magyar Darázs Péter tudta, hogy erős négyesbe került a középdöntőben. Ezért a rajt volt, fontos, ami csak harmadszorra jött össze a mezőnynek, majd Darázs sokéig a második továbbjutó helyen állt. Ám a két éve ezen a távon Európa-bajnok Thibaut Fauconnet másfél körrel a vége előtt a kanyarból jobban jött ki, belülre került a kicsit kisodródó Darázzsal szemben, aki így visszacsúszott a harmadik helyre, ez pedig a kiesését jelentette.

A folytatásban az immár egyedüli magyar, Huszár Erika a negyeddöntőben is kitett magáért és ismét egy kínai, Csou Jang mögött, valamint a kanadai Roberge, illetve az amerikai Smith előtt másodikként ért be és kiharcolta a legjobb nyolcat tömörítő elődöntőt.

A futam előtt a magyarok óvtak, ugyanis Huszárt csak a legrosszabb, negyedik, azaz legkülső pozícióba sorolták, holott az időeredmények alapján a második helyről kellett volna rajtolnia. A zsűri igazat adott a beadványnak.

A start sem ment sokkal egyszerűbben, mivel azt vissza kellett lőni, miután a meghatározott bója előtt már volt bukás önhibán kívül: az első kanyarban hárman elestek, köztük Huszár is. Másodjára a pénteken 1500-on ezüstérmes kínai Jang Csou állt az élre, de közvetlenül mögötte korcsolyázott Huszár, akinek volt egy lélegzetvételnyi előnye a másik két versenyzővel szemben. Ez a különbség egy pillanatra sem csökkent a kínai által diktált őrült tempónak köszönhetően, így a jászberényi sportoló könnyedén került az elődöntőbe.