Hoffmann: Újra kellett tanulnom korizni

2009.10.08. 18:48 Módosítva: 2009.10.08. 19:04

Két hete a németországi Obersdorfban az Európa-bajnok műkorcsolyázó Sebestyén Júlia kivívta az olimpiai indulási jogot, és ugyanezt megszerezte a kétéves pechszériája után a Hoffman Nóra, Makszim Zavozin páros is. Sebestyén negyedik olimpiájára készül, de esélyeiről nem szeretett volna bővebben nyilatkozni a Magyar Olimpiai Bizottság csütörtöki sajtótájékoztatóján.

„Pontozásos, szubjektív sportág szereplője vagyok, azzal elégedett lennék, ha kihoznám magamból a maximumot, és ezzel minél előrébb jutnék” – mondta. Sebestyén egyébként különleges rekordot tart, hiszen az egész női mezőnyben ő az egyetlen, aki negyedszer szerepelhet olimpián, már 1998-ban Naganóban is ott volt.

A jégtáncos Hoffmann Nóra azzal kezdte, hogy párja már korábban megkapta a letelepedési engedélyt, ezzel világbajnokságon versenyezhet, az állampolgársági papírokat a múlt héten kezdeményezték, és bíznak a pozitív elbírálásban, kivált, mert az orosz származású Zavozin honosításáért tízmillió forintos fájdalomdíjat kellett fizetni az amerikai szövetségnek.

„Nem stresszelek most azon, hogy a köztársasági elnök úr aláírja-e a szükséges papírokat. Amin keresztül mentem, mentünk, az volt a durva, hiszen nem voltam egészséges. Úgy kezdődött, hogy a betegségem miatt vissza kellett lépnünk az idei, helsinki Európa-bajnokságtól. Majd márciusban koponyaalapi törést szenvedtem egy edzésen. Nem volt veszélyes esés, a fenekemre huppantam, de a fejem bevertem a palánk szélébe. A rehabilitáció hosszadalmas volt, lényegében újra kellett tanulnom korcsolyázni, mert amikor csak jégre léptem, mindig szédültem három hónapon át. Félő volt, hogy agyhártyagyulladást kapok, ezért még óvatosabbnak kellett lennem. ”

A megpróbáltatásokat jól viselő Hoffmann hozzátette, mivel nincsen eredményük az elmúlt két szezonból a nagy versenyekre nem hívják meg őket, ezért kisebbeken indulhatnak.

„Nagy szükségünk van arra, hogy együtt mutatkozzunk, jó kűröket fussunk, hogy jobban megismerjenek bennünket, mert nem tettünk le arról, hogy az olimpián akár a legjobb tízbe is bekerüljünk” – mondta.

127 nappal a vancouveri olimpia előtt a MOB szeretné, ha 14-18 fősre bővülne a csapat, a rövid pályás gyorskorcsolyázókon múlik – legutóbb két pontszerző helyezést értek el -, mekkorára duzzad a létszám. Két fontos verseny van hátra, a női váltónak van nagyobb esélye.

Sífutásban Tagscherer Zoltán már biztos induló, az alpesi sízőknél Berecz Anna is, és még Döme Zsófiának is van esélye. A hódeszkásoknál Harmath Rózsa kedvező helyzetben van, Pátkai Márton már nem annyira, de nincs reménytelen helyzetben. Gombos Károly vagy Tagscherer Imre az első számú tartalék a biatlonosoknál, ha valaki visszalép, ők is mehetnek Kanadába jövő februárban.