A söldeni gleccseren indul az alpesisí-Vk

2009.10.23. 11:35

Az ausztriai Sölden gleccserén, szombaton elrajtol az alpesi síelők Világkupa-sorozata, a visszavonulását a múlt héten bejelentő osztrák olimpiai és világbajnok Hermann Maier, valamint a sérült vb-győztes finn Kalle Palander nélkül.

Maier a sportág történetének legsikeresebb osztrák versenyzőjeként 54 Vk-futamon diadalmaskodott, összetettben négyszer végzett az első helyen, s korábban háromszor tudott nyerni Söldenben (1998, 2000, 2005).

Palander 2008 februárja óta nem versenyzett, bal sípcsontját kétszer is operálni kellett, s mert a fájdalmak azóta sem múltak el, a műlesiklás 1999-es világbajnoka visszalépett az ausztriai nyitófutamtól. A legjobb esetben is csak a következő, november 15-én sorra kerülő viadalon húzhat először sílécet, hazai pályán, Leviben. A 32 esztendős finn eddigi pályafutás során 14 Vk-futamon diadalmaskodott.

A női mezőnyben szintén lesz hiányzó, a svájciak 18 esztendős tehetsége, Lara Gut, aki a múlt hónapban edzés közben szenvedett balesetet, kificamodott a csípője. A februári, franciaországi világbajnokságon lesiklásban és kombinációban is ezüstérmes síelőt megoperálták, előreláthatólag három hónapig nem állhat rajthoz.

A nők között eddig a norvég Andrine Flemmen (1998, 2002-holtversenyben), a szlovén Tina Maze (2002-holtversenyben, 2005), valamint a német Martina Ertl (2000, 2003) tudott kétszer győzni Söldenben, idén felzárkózhat melléjük a világbajnokságon kombinációban aranyérmes hazai kedvenc, a tavaly első Kathrin Zettel is.

A férfiaknál az előző idényben összetettben győztes norvég Aksel Lund Svindal, valamint a kétszeres olimpiai bajnok osztrák Benjamin Raich, a nőknél pedig az összetettben címvédő amerikai Lindsey Vonn is ott lesz Söldenben.

A program szombaton a nők óriás-műlesiklásával kezdődik, vasárnap pedig a férfiak versenyeznek ugyanebben a számban.