Auguszta
-7 °C
0 °C

Ezekben a srácokban benne van az érem

2009.11.03. 16:00 Módosítva: 2009-11-03 16:01:07

A téli olimpiánál jóval szerényebbek a magyar elvárások, mint a nyári játékokkal kapcsolatban: Pekingbe 172 sportolónk utazhatott, ha Vancouverbe huszan eljutnának, már kiváló eredmény lenne. Sebestyén Júlia a negyedik olimpiájára készülhet, az évek óta egyre jobb rövidpályás gyorskorcsolyázók kis szerencsével még egy éremre is odaérhetnének, lehet magyar snowboardos és szánkós a huszonegyedik téli olimpián. Száz nap van hátra Vancouverig.

"Ha minden a legjobban alakulna, lehetnénk huszan is Vancouverben. A reális létszám azonban valahol 15-18 körül van" - jelentette ki Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára. Biztos résztvevőnk egyelőre kevés van, a legtöbb számban még hátravannak a kvalifikációs versenyek. Az már biztos, hogy az A-csoportot is megjárt jégkorong-válogatott nem lesz ott Kanadában, az előző évekkel ellentétben nem indulnak bobosaink sem, és a curlingeseknek sem sikerült a kijutás.

A műkorcsolyázóknál már a pótkvalifikáció is lezajlott, Sebestyén Júlia negyedik olimpiájára utazhat februárban. Az obestdorfi versenyen indulási jogot szerzett a Hoffmann Nóra, Maxim Zavozin jégtánckettős is. Megeshet, hogy Hoffmannék mégsem lesznek ott Vancouverben, ugyanis az orosz származású, de amerikai állampolgár Zavozint még nem sikerült honosítani, és egyáltalán nem garantált, hogy ez februárig megtörténik. Molnár Zoltán ezzel kapcsolatban kijelentette, magyar induló biztosan lesz a számban, ha nem Zavozinék, akkor más.

Sebestyén Júlia
Sebestyén Júlia

Most következnek a kvalifikációs Világkupa-futamok a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál. "Erre a sportágra igaz, hogy nehezebb kijutni az olimpiára, mint aztán ott jó eredményt elérni. Ezekben a gyerekekben még az érem is benne van."

"A reményeink változatlanok, azt szeretnénk, ha mindkét váltónk ott lehetne. Mindent ennek rendeltünk alá" - jelentette ki Boda Csaba. A 2006-os olimpián Huszár Erika és Knoch Viktor révén pontszerző short trackesek szakágvezetőjét még itthon értük el, a versenyzők azonban már Észak-Amerikában készülnek a két Világkupa-futamra. Előbb Kanadában, Montrealban versenyez a mezőny (ezen a hétvégén), majd egy héttel később az USA-ban, Marquette-ben folytatják és a két verseny összesített eredményei alapján lehet kijutni az olimpiára. Boda Csaba szerint itt már nem lehet taktikázni, ami a csövön kifér-hozzáállással kell versenyezni.

Persze az első Vk-futamon kellene minél jobban teljesíteni, hogy a folytatásban ne legyen eredménykényszer Huszár Erikáékon. Boda Csaba szerint a lányváltó vág neki jobb esélyekkel a kvalifikációnak, ők az elmúlt versenyeken úgy mentek, hogy olyan versenyzéssel simán meglenne a vancouveri indulás. A fiúknál nagyon sűrű és nagy a mezőny, mindenki előkerült, aki mozog. 500 és 1000 méteren a legjobb 32-32 jut ki, 1500-on 36-an, a váltókból nemenként 8-8 indulhat a februári játékokon.

Huszár Erika
Huszár Erika

Boda arról is beszélt, most már a mentális felkészítésre is nagy hangsúlyt fektettek, mert a magyar versenyzők tudásban elérték az élmezőnyt, most már csak el kell hinniük, hogy tényleg felkészültek.

A gyorskorcsolyázóknál nehezebb a helyzet, mert a városligeti Műlyégpálya felújításával elfogyott a sportág alól a jég. Ketten próbálnak kijutni Vancouverbe: Tóth Ágotának és Szöllősi Szabolcsnak is 1000, illetve 1500 méteren van erre leginkább esélye.

A havas sportágak közül a síszámokban akár szakáganként 2-3 versenyző is indulhat. Az alpesi sízőknél Farkas Norbert, Szepesi Bertold, illetve Berecz Anna, Döme Zsófia a legesélyesebb, a hölgyek gyakorlatilag indulónak tekinthetőek. Sífutásban a Tagscherer fívérek, Zoltán, illetve Imre juthat ki, a sílövőknél Tagscherer Imre, illetve Gombos Károly érhet oda.

Vancouverben először lehet magyar snowboardos résztvevője a téli olimpiának: Harmat Rózsának a decemberi és januári Világkupa-versenyeken kell kiharcolnia a részvételt. A snowboardos egyelőre bokasérüléssel bajlódik, mondta el Szilágyi Ferenc, a Harmat Rózsát versenyeztető Hungarian Snowboarding Kft. ügyvezetője.. A legutóbbi versenyén Rózsa bukott, de ha végigmegy, legyőzte volna ellenfelét, aki az olimpiai kvalifikációban is közvetlen riválisa. Szilágyi elmondta, eddig az volt a cél, hogy a magyar snowboardos lány Világkupa-futamokon indulhasson, ezt elérte, most már jön, hogy a Vk-kon minél jobban szerepeljen. Az olimpiai kiküldetéshez a legjobb harmincban kellene lennie a világranglistán, de ennél rosszabb helyezés is elég lehet, mivel a legerősebb országok is csak 2-2 versenyzőt indíthatnak, akkor is, ha a helyezésük alapján többen is kvalifikálnának.

A kenus olimpiai bajnok, Pulai Imre a szánkósok között szeretne első magyar lenni. A most 42 éves Pulai már Torino előtt is próbálkozott, ám akkor rövid volt az idő. Párosban, Seregi Gergellyel szerették volna megpróbálni a kijutást, ám a párosszánkó még mindig nem tökéletes, így egyesben kísérleteznek. A kenus - aki nyáron újra indult az ob-n is - szánkós felkészüléséhez azonban még több pénzre lenne szükség, hogy annyit gyakorolhasson, mint a legjobbak. Október végén már három edzőtáboron túl volt, neki is a hamarosan kezdődő Világkupa-szezonban kell kiharcolnia a részvételt.

"Megvannak a feltételek a felkészüléshez, idén 114 millió forintot tudtunk erre a célra fordítani" - zárta az esélylatolgatást Molnár Zoltán. A MOB-főtikár nem tagadta viszont, hogy a magyar sportot általában jellemző romló feltételek itt is éreztették hatásukat. Éppen ezért is jött jókor, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) először hozott létre ösztöndíj-programot a téli olimpikonoknak. Ebből 17 magyar sportoló részesül: az olimpia előtti hét hónapban havonta 1000-1000 dollárt kapnak, emellett 5000-5000 dollárt költhetnek külföldi versenyzésre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!