Átadták a vancouveri olimpiai falut

2009.11.05. 14:48

Száz nappal a jövő februári, vancouveri téli ötkarikás játékok megnyitója előtt a szervezőbizottság (VANOC) szerdán átvette az olimpiai falut. A VANOC megkezdte az 1100 épület felkészítését, ezek háromezer résztvevőnek biztosítanak majd szállást február 12. és 28. között.

Az épületekből - amelyek a központi udvar körül helyezkednek el - festői kilátás nyílik az óceánpartra, a havas hegytetőkre, valamint Vancouver belvárosának felhőkarcolóira. A faluban lesz bank, kávézó, üzletek és egy posta is.

A 940 millió dolláros beruházás nagy mértékben átlépte a tervezett költségvetést, miután az anyagi fedezetet korábban vállaló New York-i alapítvány a gazdasági világválságra hivatkozva visszalépett a megállapodástól. A szervezők ezt követően Vancouver pénzügyi segítségét kérték, az olimpiai falu pedig az esemény után a város tulajdonába kerül, amely igyekszik majd értékesíteni az épületeket, hogy visszanyerje a befektetett pénzt.

John Furlong, az ötkarikás szervezőbizottság vezetője a ceremónia után elmondta, hogy a 2014-es szocsi téli, és a 2016-os riói olimpia szervezői is megtekintették már a falut Vancouverben.