Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Van min rajtunk viccelődni

2009.11.06. 13:32

Száz nappal a téli olimpia előtt háromszázezer dollár, vagyis ötvenötmillió forint hiányzik az amerikai gyorskorcsolyázók költségvetéséből. A humorista Stephen Colbert fantáziát látott a sportolókban és százezer dollárért mezszponzoruk lesz a korcsolyásoknak, a többi hiányzó pénzt pedig műsorán keresztül a nézőktől próbálja behozni.

Néhány hete csődbe ment a DSB Bank és ezzel nehéz helyzetbe kerültek az amerikai gyorskorcsolyázók. A holland pénzintézet ugyanis a legnagyobb szponzora a csapatnak, és így háromszázezer dollár, vagyis ötvenötmillió forint esett ki a költségvetésből. Száz nappal a vancouveri olimpia előtt nagyobb baj nem is érhetne egy sportágat.

20061201 rnn v04 006

Váratlan helyről érkezett a segítség: a humorista Stephen Colbert – akit Magyarországon arról ismert, hogy majdnem róla nevezték el a Megyeri hidat – felhívta a gyorskorcsolyázók ügyvezetőjét, hogy százezer dollárért mezszponzor lenne. Persze az összeg csak a harmada a hiányzó pénznek.

„Igen, ez kockázatos megállapodás” – ismerte el a Time magazinnak Bob Crowley, de hozzátette, nem volt más választásuk. Tárgyaltak lehetséges szponzorokkal, de senki nem akart százezer dollárt adni azért, hogy a gyorskorcsolyázók ruházatán legyen a logója. Colbert ajánlatában az az üzlet, hogy a humorista műsorában rendszeresen szerepelni fog a sportág és a nézőket is arra fogja kérni, hogy támogassák a korisokat.

94060 04

Persze az is felmerült már, hogy mennyire jó üzlet a cinikus humoristával közösködni. Crowley megjegyezte, beszéltek Colbert stábjával, elmondták, nagyon komoly sportteljesítményekről van szó, úgy kezeljék őket. „Valójában feszülős ruhában rohangálunk körbe egy jégpályán, szóval azért van itt min viccelni” – jegyezte meg a rövidpályás gyorskorcsolyázó Katherine Reutter, akinek a vancouveri lesz az első olimpiája.

A gyorskorcsolyázók voltak az éremtábla második helyén végzett amerikai olimpiai csapat legeredményesebbjei Torinóban: összesen tíz érmet szereztek, közte négy aranyat. A gyorskorcsolyázók (mármint a hosszpályások) ebből három aranyat hoztak el, sőt, Shani Davis személyében ők adták a téli olimpiák első fekete bőrű egyéni győztesét. A rövidpályásoknál Apolo Anton Ohno 500-on győzött és még két ezüstöt is szerzett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?