Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Pontszerzés a MOB célja a vancouveri téli olimpián

2009.11.10. 13:14

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pontszerzést vár a 14-18 fős magyar csapattól a 94 nap múlva kezdődő vancouveri téli ötkarikás játékokon.

Ezt Kovács Tamás, a MOB sportigazgatója jelentette be az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottsága előtt.

A sportvezető elmondta, hogy a legjobb szereplés – akárcsak 2006-ban Torinóban – ezúttal is a rövidpályás gyorskorcsolyázóktól várható, akiktől pontszerző helyezésre számítanak. Ezen kívül még műkorcsolyában Sebestyén Júliának és a Hoffmann Nóra, Maxim Zavozin jégtánckettősnek van esélye arra, hogy a legjobb tíz közé kerüljön. A duó ötkarikás részvétele azonban egyelőre kérdéses, mert bár a korcsolyázó szövetség több mint egy hónapja benyújtotta Zavozin állampolgársági kérelmét, még nem érkezett válasz a Köztársasági Elnöki Hivataltól.

A MOB vancouveri összcélkitűzése, hogy Magyarország a legjobb 30 ország közé kerüljön a nemzetek pontversenyében. A legutóbbi téli játékokon, 2006-ban Torinóban 80 ország vett részt, amelyek közül 26 szerzett pontot. A 19 fős magyar küldöttség akkor Huszár Erika negyedik és Knoch Viktor ötödik helyezése révén öt pontot gyűjtött.

"Bár az állami támogatások meglehetősen szerények és késve érkeznek, a tisztességes felkészüléshez adottak a feltételek" – tette hozzá Molnár Zoltán MOB-főtitkár, aki azt is elmondta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól először idén kaptak támogatást a versenyzők téli olimpiai elkészüléséhez. Ennek keretében 17 sportoló jut fejenként 12 ezer dollárhoz.