Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vasárnapra kialakul az olimpia rövidpályás gyorskorcsolya mezőnye

2009.11.11. 10:58

Csütörtöktől vasárnapig rendezik meg az egyesült államokbeli Marquette-ben a rövidpályás gyorskorcsolyázók Világkupa-futamát, amely minden versenyző számára az utolsó lehetőség a jövő februári, vancouveri téli olimpián való részvétel kiharcolására. A magyarok reálisan 8-10 kvóta megszerzésével számolhatnak.

A végleges mezőny úgy alakul ki, hogy az elmúlt hétvégi montreali Vk, és az amerikai verseny eredményeit összesítik. Ennek alapján az olimpiai kvóták megszerzéséhez a korcsolyázóknak összesítésben 1500 méteren a legjobb 36, míg az 500 és 1000 méteres távokon a legjobb 32, váltóban pedig az első nyolc között kell zárniuk.

Az indulási jogokat nem a versenyzők, hanem az országok kapják, egyéniben mind a férfiaknál, mind a nőknél legfeljebb 3-3 kvóta jár nemzetenként.

„Azt gondolom, hogy többé-kevésbé elégedettek lehetünk a montreali eredményeinkkel, de orcsolyázóink csalódottak voltak, szerettek volna jobban szerepelni – mondta el az MTI érdeklődésére Boda Csaba rövidpályás szakágvezető. – A szakmai stáb igyekezett minden körülményt megteremteni a nyugodt versenyzéshez, de úgy vettük észre, a sportolóinkra nagy terhet rakott az, hogy egy fél ország tőlük várja a legjobb eredményeket a téli olimpián, és az ahhoz vezető úton.”

Boda hozzátette, hogy a magyarok közül többen görcsösen álltak rajthoz Montrealban, ezért sajnos kizárásokra is akadt példa. Mindezzel együtt a szakágvezető szerint a helyzet nem változott, a lehetőség adva van az ötkarikás kvóták megszerzésére, és bár az előző hétvégén rendezett Vk-n a férfiak többet rontottak az egyéni számokban, Marquette-ben mód nyílik a javításra.

A kanadai versenyen a nőknél egyéniben Huszár Erika érte el a legjobb eredményt, ő 500 méteren a hetedik helyen végzett, akárcsak a női váltó. A férfiaknál Knoch Viktor az 1000 méteres távon a 20. pozícióban fejezte be a montreali futamot, így a magyarok közül ő várhatja a legkedvezőbb helyzetből a folytatást. A férfiváltó 11. lett múlt vasárnap.