Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ennyien még nem voltunk az olimpián

2009.11.16. 14:24

Minden eddiginél több, hét magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó indulhat a vancouveri olimpián. A short trackesek szakágvezetője, Boda Csaba szerint mindenki kihozta magából a maximumot és elégedettek lehetnek az eredménnyel. Most mégsem az olimpiára koncentrálnak, a következő nagy feladat a januári drezdai Eb lesz.

A nőknél 1500 méteren három, 1000 méteren kettő, 500-on egy olimpiai rajthelyet sikerült kiharcolni, indulhat Vancouverben a váltó is, a férfiaknál pedig 500-on és 1500-on két-két, míg 1000-en egy indulási jogot szereztek a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók az elmúlt két hétvége olimpiai kvalifikációs Világkupa-futamain a kanadai Montreálban és az egyesült államokbeli Marquette-ben. A lányváltó kijutása azt jelenti, hogy öt magyar versenyző lehet a februári téli játékokon, míg a fiúkat - bár összesen öt indulási jogot szereztek - ketten képviselhetik majd Kanadában.

Lajtos Szandra
Lajtos Szandra

"A fő célunkat elértük, ami az volt, hogy minél több versenyzőnk kijusson az olimpiára. Elégedettek lehetünk, mert mindenki kihozta magából a maximumot" - értékelte a versenyeket Boda Csaba, a rövidpályás gyorskorcsolyázók szakágvezetője. - Ennyi magyar short trackes még nem volt az olimpián."

Torinóban nagyot dobtak

Az előző téli játékokon, 2006-ban a rövidpályás gyorskorcsolyázók szerepeltek a legjobban a magyarok közül: Huszár Erika 4., Knoch Viktor ötödik lett 1500 méteren. A Regőczy, Sallai jégtánckettős 1980-as ezüstje után elsőként szereztek olimpiai pontot Magyarországnak.

Néhány szerencsés szituációval a szakágvezető szerint még több magyar résztvevő lehetett volna. De azzal együtt, hogy volt például fordítva megítélt kizárás, egyáltalán nem kellett ellenszélben versenyezniük a magyaroknak.

A lányokkal ellentétben a fiúknak nem sikerült a kijutás, a váltó Montrealban tizenegyedik lett, Marquette-ben tizenharmadikként végzett, az olimpiához az első nyolcban kellett volna lenni összesítésben. A szakágvezető szerint nagyon kevésen múlott a kvalifikáció. "Gyakorlatilag semmi különbség nem volt az olimpiai résztvevő hetedik és a mi tizenegyedik váltónk között. Azonban a mezőnyben egyedül a mieink hibáztak, az első versenyen volt egy esésünk, miközben a futamban továbbjutó helyen haladtunk. Ha hibátlanul szerepeltek volna a fiúk, meglehetett volna a kijutás, de ilyen a jég, csúszik."

A lányoknál is volt gond, az első futamon sérülés miatt nem állhatott rajthoz a váltóban Keszler Andrea, de a helyére kerülő Lajtos Szandrával is kiválóan teljesített a csapat. Boda Csaba elmondta, a két versenyen Huszár Erika kiemelkedően teljesített, és Heidum Bernadett is a legjobbak szintjén versenyzett.

Mivel a versenyzők nem maguknak, hanem az országnak szereztek kvótákat, még hátra van a vancouveri indulók kijelölése. Ez legkorábban december végén történhet meg, de elképzelhető, hogy januárra tolják ki a döntést.

"Az olimpiával egyelőre nem foglalkozunk. Erre tettünk fel mindent az előző években, ez megvan, ott leszünk. Most azonban a január végi, drezdai Európa-bajnokságra koncentrálunk, a következő hetekben az a legfontosabb. A mostani Világkupákon is kiderült, a tengerentúliak és az ázsiaiak (Dél-Korea, Kanada, Kína, USA) más szintet képviselnek ebben a sportágban, az európaiaknak még nagyon sokat kell dolgozniuk. Mi viszont Európában már a legjobbak közé tartozunk, méltón kell szerepelnünk a tavalyi eredményekhez, amikor a női váltó Eb-t nyert."

A magyar short trackesek kedden érkeznek haza, Amszterdamon keresztül, egy kisebb csoport 14:50-kor a Lufthansa járatával, a csapat nagy része 15:30-kor a KLM gépével.