Judit
2 °C
7 °C

Már tucatszor elaludt az olimpiai láng

2009.11.26. 16:18

Nem bírja a hihetetlen hideget és a nagy szelet az olimpiai láng, amely több mint száz napig halad át Kanadán a febráuri vancouveri téli játékok február 12-i megnyitója előtt.

"Maga a fáklya már körülbelül tucatszor is elaludt, de amint tudják, a biztonsági autóban mindig ott van velünk a tartalékláng" - ismerte el szerdán Jim Richards, az olimpiai lángfutás főszervezője. A canada.com-on olvasható cikk szerint a nehézségek abból adódnak, hogy a staféta Kanada legtávolabbi területeire, az északi sarkkörön túlra is eljut, így november elején az is előfordult, hogy a tundra kellős közepén meg sem gyulladt a fáklya.

"Mínusz harminchét fokban, hatvan kilométer per órás szélben álltunk ott - számolt be Richard. - Brutálisan hideg volt. Olyan mostohák voltak a körülmények, hogy azon reggelen fel sem tudtuk melegíteni a fáklyát, így elmentünk vele a közeli városba, Resolute-ba, ahol már találtunk szélvédett helyet."

flame

A szervezőknek egyébként összesen négy, Olümpiában meggyújtott tartaléklángjuk van. Richards szerint jelenleg nincs problémájuk a lánggal, de egyeztettek már a fáklyákat legyártó Bombardier-vel az esetekről és dolgoznak a megoldáson. A cég képviselői azonban cáfolták ezt, a fáklyákra mínusz 40 fokig és 50 km/órás szélig felelősséget vállaló Bombardier főmérnöke, Bruno Comtois kizárta, hogy bármit is módosítanának a szerkezeten.

Az olimpiai láng október 30-án indult el Victoriából, British Columbia tartományból. A váltó 106 nap alatt halad át Kanadán, ezer várost, helyi közösséget érint, eljut a világ legészakibb lakott településére, a Nunavut tartománybeli Alertbe, mielőtt február 12-én megnyitják a 21. téli olimpiát Vancouverben. Elsőre talán hihetetlenül hangzik, de a majdnem tízmillió négyzetkilométeres területével a világ másik legnagyobb országában 45 ezer kilométert tesz meg a láng. Ez ötezer kilométerrel hosszabb, mint az Egyenlítő hossza és a leghosszabb útvonal, amit a rendező országon belül kijelöltek. A váltó során tizenkétezren futhatnak a fáklyával és a kanadai lakosság kilencven százalékához legfeljebb egy órányi autózásnyira elhalad a váltó.

Az olimpiai váltófutást már egyszer beárnyékolta egy botrány. A görögországi stafétában Fani Halkia, a doppingolás miatt eltiltását töltő atléta is vihette a lángot, ami óriási felháborodást váltott ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?