Móric
14 °C
15 °C

Már tucatszor elaludt az olimpiai láng

2009.11.26. 16:18

Nem bírja a hihetetlen hideget és a nagy szelet az olimpiai láng, amely több mint száz napig halad át Kanadán a febráuri vancouveri téli játékok február 12-i megnyitója előtt.

"Maga a fáklya már körülbelül tucatszor is elaludt, de amint tudják, a biztonsági autóban mindig ott van velünk a tartalékláng" - ismerte el szerdán Jim Richards, az olimpiai lángfutás főszervezője. A canada.com-on olvasható cikk szerint a nehézségek abból adódnak, hogy a staféta Kanada legtávolabbi területeire, az északi sarkkörön túlra is eljut, így november elején az is előfordult, hogy a tundra kellős közepén meg sem gyulladt a fáklya.

"Mínusz harminchét fokban, hatvan kilométer per órás szélben álltunk ott - számolt be Richard. - Brutálisan hideg volt. Olyan mostohák voltak a körülmények, hogy azon reggelen fel sem tudtuk melegíteni a fáklyát, így elmentünk vele a közeli városba, Resolute-ba, ahol már találtunk szélvédett helyet."

flame

A szervezőknek egyébként összesen négy, Olümpiában meggyújtott tartaléklángjuk van. Richards szerint jelenleg nincs problémájuk a lánggal, de egyeztettek már a fáklyákat legyártó Bombardier-vel az esetekről és dolgoznak a megoldáson. A cég képviselői azonban cáfolták ezt, a fáklyákra mínusz 40 fokig és 50 km/órás szélig felelősséget vállaló Bombardier főmérnöke, Bruno Comtois kizárta, hogy bármit is módosítanának a szerkezeten.

Az olimpiai láng október 30-án indult el Victoriából, British Columbia tartományból. A váltó 106 nap alatt halad át Kanadán, ezer várost, helyi közösséget érint, eljut a világ legészakibb lakott településére, a Nunavut tartománybeli Alertbe, mielőtt február 12-én megnyitják a 21. téli olimpiát Vancouverben. Elsőre talán hihetetlenül hangzik, de a majdnem tízmillió négyzetkilométeres területével a világ másik legnagyobb országában 45 ezer kilométert tesz meg a láng. Ez ötezer kilométerrel hosszabb, mint az Egyenlítő hossza és a leghosszabb útvonal, amit a rendező országon belül kijelöltek. A váltó során tizenkétezren futhatnak a fáklyával és a kanadai lakosság kilencven százalékához legfeljebb egy órányi autózásnyira elhalad a váltó.

Az olimpiai váltófutást már egyszer beárnyékolta egy botrány. A görögországi stafétában Fani Halkia, a doppingolás miatt eltiltását töltő atléta is vihette a lángot, ami óriási felháborodást váltott ki.