Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Ha elsül a lába, ott lehet Vancouverben

2010.01.06. 10:25

Még három versenyen van lehetősége az olimpiai részvétel kiharcolására a snowboardos Harmat Rózsának. A hét közepén a számára hazai pályának számító Murauban próbál meg a legjobb tizenhat közé kerülni, amivel nagy lépést tenne Vancouver felé.

"Nagy szám lenne, ha sikerülne kijutnia" - számolt be a jelenlegi legjobb magyar snowboardos olimpiai kvalifikációjának állásáról Szilágyi Ferenc. A szlalomosok között induló Harmat Rózsát versenyeztető Hungarian Snowboarding Kft. ügyvezetője elmondta, a magyar lány az észak-amerikai Világkupa-futamokon ugyan előrébb lépett, de a kijutáshoz nem került közelebb. Ha sikerülne a kvalifikáció, ő lenne az első magyar snowboardos az olimpián.

A huszonöt éves Harmat Rózsa jelenleg a 75. az olimpiai részvételt meghatározó világranglistán és az első harminc lehet ott a február 12-én kezdődő vancouveri játékokon. A szakadék tehát óriási, azonban a puszta számok ellenére nem teljesen reménytelen a magyar snowboardos helyzete, ugyanis a legjobb nemzetekből több versenyző is odaér a legjobbak közé, mint amennyit országonként ki lehet juttatni. Megesett a korábbi években az is, hogy a hetvenediknél is rosszabb helyezésű is ott lehetett a játékokon.

Szilágyi megjegyezte, már az is nagy eredmény, hogy a snowboardos a Világkupában versenyez, így a hetvenötödik hely szerénynek tűnhet, de sok munka van mögötte.

"Rózsának a negyvenedik hely környékére kellene érnie ahhoz, hogy komoly esélye legyen az olimpiai részvételre. Ehhez az kellene, hogy a hátralévő három verseny egyikén a legjobb tizenhatba jusson. Ha egyszer elsül a lába, ez még össze is jöhet."

Hét közben az ausztriai Murauban rendeznek Vk-t, ami szinte hazai pálya a jelenleg vállsérüléssel küzdő Harmatnak. A magyar bajnokságokat is a viszonylag közeli síparadicsomban tartják, ráadásul azon a lejtőn, ahol most a Világkupa is zajlik majd.