Magyar lett Hoffmann 10 milliót érő párja

2010.01.14. 22:12 Módosítva: 2010.01.14. 22:27

Kedvezően bírálta el Maxim Zavozin állampolgársági kérelmét Sólyom László köztársasági elnök, így az amerikai-orosz jégtáncos párjával, Hoffmann Nórával indulhat a februári, vancouveri téli olimpián.

Hamarosan leteheti az állampolgársági esküt a jégtáncos Maxim Zavozin, akinek kedvezően bírálta el kérelmét Sólyom László köztársasági elnök - közölte kedd este az MTI-vel a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), Bathó Ferencre, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnökére hivatkozva. Az engedélyezett kérelem előbb az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz került, onnan az állampolgársági hivatalhoz, ahol Zavozin vagy személyes megbízottja veheti át az okmányt.

Ez azt jelenti, hogy a részvételt az ősszel kiharcoló Zavozin és párja, Hoffmann Nóra ott lehetnek a februári vancouveri téli olimpián.

"A fiatalok jelenleg Moszkvában készülnek a hétfőn kezdődő Európa-bajnokságra. Nóra lányom párja engem hatalmazott fel az engedély átvételére – mondta Hoffmann György a MOB-nak. – Pénteken veszem át az okiratot, s viszem a II. kerületi Polgármesteri Hivatalba. Láng Zsolt polgármesterrel már megbeszéltem, hogy az Eb utáni héten soron kívül kitűzik az állampolgársági eskütételt, és Zavozin akkor magyar állampolgár lesz."

"Még most sem hisszük el, hogy igaz. – mondta boldogan Hoffmann Nóra. – Az idő múlásával bizony már csak titkon mertünk bízni a köztársasági elnök kedvező döntésében, most a boldogságban úszunk."

A páros meglehetősen viszontagságos körülmények között jutott el oda, hogy az olimpián együtt szerepelhessen. Az áprilisban 25 éves Hoffmann Nóra korábban ötszörös magyar bajnok volt Elek Attilával, sőt, kétszer vb-2.-ok lettek a juniorok között.

Párosuk azonban 2008-ban felbomlott, és Hoffmann korábbi ellenfelével alkotott csapatot. A huszonötöt márciusban töltő, Moszkvában született, de 2005 óta amerikai állampolgár Maxim Zavozin ugyanis Hoffmannék előtt végzett a junior-vb-n, akkor még Morgan Matthews oldalán. Ez a páros is felbomlott, még 2007-ben.

Hoffmann és a szintén 25 éves Zavozin 2008 óta gyakorolt együtt - tízmillió forintos lelépti díjat kellett fizetni az amerikaiaknak -, első nagy versenyük a 2009-es Európa-bajnokság volt. Ott azonban hiába álltak hetedik helyen, Zavozin betegsége miatt vissza kellett lépniük. A következő lehetőség a vébé lett volna, hogy megmutassák magukat, azonban a Los Angeles-i torna előtt nem sokkal Hoffmann edzésen úgy esett, hogy koponyaalapi törést szenvedett. Felépült, ám sokáig szédült, gyakorlatilag újra kellett tanulni korcsolyáznia.

A páros végül az őszi, oberstdorfi pótkvalifikációs versenyen kivívta a vancouveri részvételt. Azóta Grazban nemzetközi versenyt is nyertek, azt remélik, az olimpián az első tíz között végezhetnek.