Pulaiból nem lesz Eric, az angolna

2010.01.15. 09:42

Szabadkártyával, vagyis a nemzet jogán lehet ott az olimpiai bajnok kenus, Pulai Imre a szánkósok között a februári olimpián.

"Már lejárt a jamaicai bobosok és Eric, az angolna ideje. Aki nem a saját jogán kerül ki az olimpiára, annak is komoly feltételeket kell teljesítenie" - jelentette ki Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára annak kapcsán, hogy Pulai Imrének indulási jogot adhat a vancouveri játékokra a Nemzetközi Szánkószövetség (FIL). A 2000-ben Novák Ferenc párjaként a kettesek között 500 méteren olimpiai bajnok kenus most szánkóban lenne ott Vancouverben.

A MOB-főtitkár megerősítette, a nemzet jogán - más szóval szabadkártyával - lenne ott a 42 éves sportember a téli olimpián, de ehhez meg kellene felelnie a FIL feltételeinek. Ezek a feltételek természetesen lazábbak, mint a legjobbakra vonatkozók.

A Pulai szánkós karrierje köré szerveződött hazai szövetség szakmai igazgatója, Szabó István hasonlóan nyilatkozott, mint legutóbb Pulai: a nemzetközi szövetség látja a fejlődést az olimpiai bajnokon, így hajlik arra, hogy indulási jogot adjon neki. Hozzátette: a FIL törekszik a sportág bázisának szélesítésére, ezért adna lehetőséget a szánkózásban egyelőre ismeretlen országoknak, mint Magyarország.

A FIL kritériumai alapján az olimpián a férfiak között negyvenen indulhatnak, az idei Világkupa-szezon hét futamában megszerezhető pontok alapján azok, akik legalább öt versenyen szereztek pontot (ebbe a meghatározásba beletartozik a vasárnapi futam selejtezőjének számító pénteki Nation Cup). Országonként legfeljebb hárman juthatnak ki, Pulainak így nem lenne esélye, mert nem szerzett elég pontot.

Az eddigi hat futam közül ötön ott volt, valamennyire kvalifikálta magát, az elsőn Calgaryban azonban kizárták. A Vk-k vasárnapi fő futamára ugyan nem jutott tovább egyszer sem a Nation Cupról, de ez nem is feltétel. A FIL további szabályai úgy szólnak, hogy amennyiben a negyvenes listát a fenti kritériumok alapján nem sikerül feltölteni, akkor a kvótát nem szerzett országok versenyzői között osztják ki a fennmaradó helyeket.

Pulainak tehát a mostani Vk-hétvégén kvalifikálnia kell magát a vasárnapi fő futam selejtezőjének számító Nation Cupra, mert ezzel lesz meg a szükséges öt indulása.

A nemzetközi szánkószövetség a hírek szerint a jövő pénteken dönt a vancouveri indulók listájáról.