Hét magyar indul a műkorcsolya Eb-n

2010.01.18. 10:01

Összesen hét magyar résztvevője lesz a kedden az észtországi Tallinnban kezdődő műkorcsolya Európa-bajnokságnak. Sebestyén Júlia és a Hoffmann Nóra, Makszim Zavozin jégtánc-kettős itt tartja a február 12-én kezdődő vancouveri olimpia előtti főpróbát.

Sebestyén a tavalyi, helsinki Eb-n a nyolcadik helyen végzett, ezzel két kvótát szerzett Magyarországnak, így Hadford Katherina is ott lehet Tallinnban, Jurek Eszter szakágvezető szerint számára ez egy igazi jutalomút lesz.

„Sebestyén esetében úgy gondolom, nem lehet előre kiszámítani, hogy milyen eredményt tud majd elérni - mondta az MTI-nek Jurek. - Benne van egy kiugróan jó helyezés is, de az is megtörténhet, hogy lepontozzák, vagy esetleg valamelyik produkciója nem sikerül jól. Kati esetében ez egy jutalomút, és annak ellenére, hogy a médiában nagy visszhangot kapott amikor elszámoltuk a kvótákat, mivel december 28-ig volt lehetőségünk leadni a nevezéseket, nagy baj nem történt.”

Decemberben jelent meg a hír: a hazai szakvezetés nem tudott arról, hogy Magyarország két női műkorcsolyázót indíthat az Eb-n. Akkor Jurek elmondta, hogy Hadford - aki eredetileg nem teljesítette a kiküldetés minimumát - mivel második lett az országos bajnokságon, indulhat Tallinnban. A férfiak részéről csak egy magyar versenyzőt lehetett nevezni, a szakbizottság pedig a friss országos bajnok, Markó Márton mellett döntött, akinek ez lesz az első felnőtt világversenye.

„Markó nem véletlenül mehet az Eb-re, az ob-n ugyanis nagyon szépen teljesített, gyönyörű programot futott, és véleményem szerint joggal előzte meg Tigran Vardanjant - indokolta a döntést Jurek. - Utóbbi tavaly a 35. helyen zárt a kontinensbajnokságon, úgy gondolom, hogy Marcitól sem várhatunk sokkal jobb teljesítményt, meglepő is lenne, ha rögtön az első nemzetközi viadalán bekerülne az első húszba.”

A párosok mezőnyében a Hecht Victoria, Trefil Kristóf duó képviseli Magyarországot, amely egyedüli indulóként lett nemzeti bajnok decemberben. A februári olimpián induló Hoffmann, Zavozin kettős Moszkvában készült az Eb-re. Időközben a köztársasági elnök kedvezően bírálta el Zavozin állampolgársági kérelmét, így az orosz származású korcsolyázó az Eb után leteheti az esküt, s az ötkarikás játékokra már magyarként utazhat. A kontinensviadalon 38 ország sportolói vesznek részt, a balti állam pedig a sportág történetében először rendez világversenyt.

Az Európa-bajnokság programja:

Kedd:

jégtánc, kötelező program, 13:30 ó

páros, rövid program, 19:20 ó

Szerda:

férfi rövid program, 1. csoport 11 ó, 2. csoport 14:30 ó

páros kűr, 1-4. helyért 19 ó, 5-16. helyért 20:30 ó

Csütörtök:

jégtánc original 13:30 ó

férfi kűr 18:45 ó

Péntek:

női rövid program, 1. csoport 10 ó, 2. csoport 13:45 ó

jégtánc kűr 18:40

Szombat:

női kűr 13:30 ó