Judit
2 °C
7 °C

Nincs elég hó Vancouverben

2010.01.27. 19:20 Módosítva: 2010-01-27 19:20:57

Úgy tűnik, Vancouverben is fenyeget a téli olimpiák állandó réme, az időjárás. A februári téli olimpia városában szokatlanul meleg az idő, és ez a közeli Cypress-hegyen aggasztó hóhiányt okozott. Itt rendezik majd a freestyle sízők és a snowboardosok hat számát.

A téli olimpiák állandó problémája, hogy mindenre tökéletesen fel lehet készülni, csak az időjárásra nem. A szokatlan meleg mindent elronthat, az ítéletidő is okozhat bajokat. Úgy tűnik, a februát 12-én kezdődő téli játékok helyszínén, Vancouver környékén is az enyhe idővel van baj.

Cypress-hegy
Cypress-hegy

A várostól távoli Whistlerben, ahol az alpesi és az északi síszámokat, illetve a csúcszósportok versenyeit rendezik, nincs gond, van elég hó. Nagy a baj viszont a fél óra autózásra fekvő Cypress-hegyen, ahol a snowboardosok és a freestyle sízők versenyeznek majd.

A pályákat már január 13-án lezárták a közönség elől, hogy a havat minél jobban meg tudják óvni a versenyekre. Azóta azonban még enyhébb lett az idő, fagypont feletti a hőmérséklet, így alig van hó Cypressen. Ahhoz is meleg van, hogy hóágyúkkal műhavat állítsanak elő. Így most előkészik a lejtőket, szalmát és fát fektetnek le, hogy majd arra hordják máshonnan a havat. A Cypress-hegy magasabb részein ugyanis van hó, ha az olimpia rajtjáig nem esne, akkor teherautókkal, hójárókkal és helikopterrel szállítják majd ide.

A vancouveri szervezők egyébként nem idegesek, és nem hajlandóak kommentálni a helyzetet. Annyit közöltek, mindent megtesznek, hogy legyen hó a pályákon és optimisták a körülményekkel kapcsolatban.

Az enyhe idő sokszor okozott már gondot a téli olimpiák szervezőinek, de a legnagyobb bajban az innsbruckiak voltak, 1964-ben. Akkor február első hete olyan meleg volt, mint korábban hatvan éve egyszer sem. Amerikából kellett hirtelen hóágyukat importálni, és bevetették a hadsereget is: a kopár sípályákra és a bobpályára 40 ezer köbméter havat hordott háromezer katona, de még tartalékba is jutott 20 ezer köbméter.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?