Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Nincs elég hó Vancouverben

2010.01.27. 19:20 Módosítva: 2010-01-27 19:20:57

Úgy tűnik, Vancouverben is fenyeget a téli olimpiák állandó réme, az időjárás. A februári téli olimpia városában szokatlanul meleg az idő, és ez a közeli Cypress-hegyen aggasztó hóhiányt okozott. Itt rendezik majd a freestyle sízők és a snowboardosok hat számát.

A téli olimpiák állandó problémája, hogy mindenre tökéletesen fel lehet készülni, csak az időjárásra nem. A szokatlan meleg mindent elronthat, az ítéletidő is okozhat bajokat. Úgy tűnik, a februát 12-én kezdődő téli játékok helyszínén, Vancouver környékén is az enyhe idővel van baj.

Cypress-hegy
Cypress-hegy

A várostól távoli Whistlerben, ahol az alpesi és az északi síszámokat, illetve a csúcszósportok versenyeit rendezik, nincs gond, van elég hó. Nagy a baj viszont a fél óra autózásra fekvő Cypress-hegyen, ahol a snowboardosok és a freestyle sízők versenyeznek majd.

A pályákat már január 13-án lezárták a közönség elől, hogy a havat minél jobban meg tudják óvni a versenyekre. Azóta azonban még enyhébb lett az idő, fagypont feletti a hőmérséklet, így alig van hó Cypressen. Ahhoz is meleg van, hogy hóágyúkkal műhavat állítsanak elő. Így most előkészik a lejtőket, szalmát és fát fektetnek le, hogy majd arra hordják máshonnan a havat. A Cypress-hegy magasabb részein ugyanis van hó, ha az olimpia rajtjáig nem esne, akkor teherautókkal, hójárókkal és helikopterrel szállítják majd ide.

A vancouveri szervezők egyébként nem idegesek, és nem hajlandóak kommentálni a helyzetet. Annyit közöltek, mindent megtesznek, hogy legyen hó a pályákon és optimisták a körülményekkel kapcsolatban.

Az enyhe idő sokszor okozott már gondot a téli olimpiák szervezőinek, de a legnagyobb bajban az innsbruckiak voltak, 1964-ben. Akkor február első hete olyan meleg volt, mint korábban hatvan éve egyszer sem. Amerikából kellett hirtelen hóágyukat importálni, és bevetették a hadsereget is: a kopár sípályákra és a bobpályára 40 ezer köbméter havat hordott háromezer katona, de még tartalékba is jutott 20 ezer köbméter.