Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Pulai Imre nem indulhat Vancouverben

2010.01.27. 21:01

A 2000-ben kenu kettesben olimpiai bajnok Pulai Imre új sportágában, a szánkóban nem lett olimpikon. Pulai még a 2006-os olimpia előtt kezdett szánkózni, most a nemzetközi szövetség szabadkártyájával akart kijutni Vancouverbe.

 

Névjegy

Név: Pulai Imre
Született: 1967. november 18. Sportága: kajak-kenu, szánkó Eredményei: 4×nyári olimpiai résztvevő (kajak-kenu - 1988, 1992, 1996, 2000), olimpiai bajnok (2000, Sydney, c-2, 500 méter - Novák Ferenccel), olimpiai-3. (1996, Atlanta, c-1, 500 méter), 4×világbajnok, 2×vb-2., világbajnoki-3.,

A Nemzetközi Szánkószövetség (FIL) felzárkóztatási programja keretében több olyan szánkósnak is indulási jogot ad a februári vancouveri olimpiára, akik egyébként nem vívták ki a részvételi jogot, ezzel élve lett volna első magyar szánkós olimpikon Pulai Imre is. A 42 éves sportoló kenusként négy nyári olimpián indult, 2000-ben, kettesben Novák Ferenccel 500 méteren aranyat szerzett, négy évvel korábban egyesben lett harmadik.

A férfi egyesek között negyvenen indulhatnak Vancouverben. A szánkóverseny kétnapos, négy futamból áll, és rögtön a játékok első hétvégéjén rendezik, február 13-14-én.

Úgy tudjuk, a kvóták elosztásának a végén ketten maradtak egy helyre, Pulai és a tongai Bruno Banani között döntöttek. Utóbbi mellett az is szólt, hogy régebben indult Világkupákon, mint a magyar és a német szövetség hathatós támogatását is élvezte.

"Ettől függetlenül jól alakult ez a szezon. Az edzőm, Ioan Apostol biztatott, ha így fejlődöm, négy év múlva biztosan nem kell szabadkártya" - mondta a FIL döntése kapcsán az olimpiai bajnok. Pulai szerint a vele egy csoportban edző Banani abszolút megérdemli, hogy ott legyen Vancouverben. A kenusból lett szánkós pedig folytatja új sportágát és nagyon elszánt, ott akar lenni 2014-ben Szocsiban.

Pulai már a 2006-os olimpiára is megpróbált kijutni, de szánkós karrierje Torino után fordult igazán komolyra. Úgy tervezte, párosban, barátjával, Seregi Gergellyel próbálják meg a kijutást. A párosszánkóval azonban folyamatosan technikai problémák adódtak, így Pulai az egyesre koncentrált. Bekerült a nemzetközi szövetség felzárkóztató programjába is: ebben a csoportban olyan országok versenyzői készülnek, ahol nincs szánkópálya és a sportágnak nincs semmilyen múltja.

pulai

A kenus olimpiai bajnok idén hét Világkupa-futamból haton indult, csupán a 2010-es első versenyen, Königsseeben nem. Az első futamon, Calgaryban túlsúly miatt kizárták, azonban valamennyi versenyen kvalifikálta magát, de ezekkel a Vk-részvételekkel nem ért el elég pontot.

Pulai lett volna a tizenötödik

A FIL döntésével eldőlt, tizennégy magyar lehet ott a februári vancouveri téli olimpián. A rövidpályás gyorskorcsolyázók hét versenyzőt küldenek, a műkorcsolyázók hármat (Sebestyén Júlia, Hoffmann Nóra, Maxim Zavozin - utóbbi kettő jégtánc), a sízők négyet (Bene Márton, Berecz Anna, Döme Zsófia - alpesi sí, Tagscherer Zoltán, Viczián Vera - sífutás).

A FIL szabályai szerint a férfi a egyesek negyven kvótáját úgy töltik fel, hogy ha nincs negyven, a feltételeknek megfelelő szánkós, fennmaradó helyeket a résztvevővel nem rendelkező országok között osztják szét. (Azonban ebben az esetben is szükséges az öt Vk-indulás.) Emellett a nemzetközi szövetség kifejezett szándéka, hogy szélesítse bázisát, ezért adott volna lehetőséget többek között Pulainak is.

Magyar nyári-téli olimpikonok

Déván István: atlétika - 1912, Stockholm, északi összetett - 1924, Chamonix
Szepes Béla: északi összetett - 1924, gerelyhajítás - 1928, Amszterdam
Heinrich Tibor: jégkorong - 1928, St. Moritz, vitorlázás - 1928, 1936, Berlin
Farkas Mátyás: atlétika - 1928, jégkorong - 1936, Garmisch-Partenkirchen
Csák István: jégkorong - 1936, gyeplabda - 1936
Háray Béla: jégkorong - 1936, gyeplabda - 1936
Szamosi Ferenc: jégkorong - 1936, gyeplabda - 1936
Gyulai Miklós: bob - 1994, Lillehammer, atlétika - 2000, Sydney
Kürti Éva: bob - 2002, Salt Lake City, atlétika - 2004, Athén
Margl Tamás: atlétika - 2004, Athén, bob - 2006, Torino
Gyenesei Leila: sífutás - 2006, Torino, öttusa - 2008, Peking

Nemzetközileg nagyon sok a példa, a legismertebb az amerikai Eddie Eagané: 1920-ban, Antwerpenben bokszolóként szerzett aranyat, 1932-ben Lake Placidben a bobnégyessel is győzni tudott. Ő az egyetlen, aki télen és nyáron is olimpiai aranyat tudott nyerni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?