Nem gálázhat a melegnek tartott korcsolyabajnok

2010.03.18. 18:09

Nem elég családbarát, nem léphet fel a leglátványosabb amerikai jégshow-ban Johnny Weir, háromszoros műkorcsolyabajnok. A Sztárok a jégen-turné szervezői cáfolták, hogy az amerikait homoszexualitása miatt nem hívták a műsorba.

„Nem hívtak meg a Sztárok a jégen produkcióba, ami az egyetlen művészi műkorcsolyaturné az Egyesült Államokban. Azért vagyok szomorú, mert nem léphetek fel a rajongóim előtt, és mindezt azért, mert nem vagyok elég családbarát” - nyilatkozta keserűen az idei vancouveri olimpián hatodik korcsolyázó.

000 DV654853

A produkció közleményében utasította vissza a Weirrel kapcsolatos információt, hangsúlyozták, hogy „a fellépők nemi identitása és szexuális orientációja sohasem volt szempont a műsor szereplőinek kiválogatásánál”. Azzal érveltek, hogy szeretnének minél több tehetséges műkorcsolyázót meghívni, de nem tudnak mindenkit szerződtetni.

A meleg és leszbikus szövetség (GLAAD) a múlt héten kezdett online petíciót tiltakozásul, amiért  Weirt kizárták a turnéból.

Weir maga soha nem beszélt nyilvánosan szexuális beállítottságáról, a kérdéseket rendre azzal hárította el, hogy az embereket nem lehet címkék alapján meghatározni.

Önálló kűrrel szerepelnek

A floridai Fort Myersben április elsején induló show az ország negyven városában mutatkozik be. A Bajnokok a jégen című műsorral szemben, amelyben a korcsolyázók önálló kűrökkel szerepelnek, a Sztárok a jégen a közös produkciókra helyezi a hangsúlyt. A show régi fellépői Todd Eldredge és Michael Weiss, korábbi amerikai korcsolyabajnokok, ebben a szezonban pedig az olimpiai bajnok Evan Lysacek és az idei amerikai bajnok, Jeremy Abbott is a meghívottak között van.

A 25 éves Weir a múlt héten bejelentette, hogy nem indul a március 22-én kezdődő torinói műkorcsolya-világbajnokságon, mert pihenésre van szüksége, és szeretné átgondolni további céljait.

Öltözéke nem hagy nyitott kérdéseket

A háromszoros amerikai bajnok nem a teljesítménye miatt került az érdeklődés középpontjába a téli olimpián. A ausztrál Channel Nine csatorna munkatársai, Eddie McGuire és Mick Molley a közvetítés alatt Weir ruházatán viccelődtek, hangoztatva, hogy ez az öltözék nem hagy nyitott kérdéseket. Ausztráliában ez a megjegyzés hatalmas felháborodást váltott ki, az újságírók ugyanis sokak szerint ezzel utaltak a férfi műkorcsolyázók állítólagos homoszexualitására.