A csapat-vb-vel zárul a rövidpályás gyorskorcsolya szezon

2010.03.26. 15:54

Szombaton és vasárnap rendezik meg az olaszországi Bormióban a rövidpályás gyorskorcsolyázók szezonzáró viadalát, a csapat-világbajnokságot, amelyen rajthoz áll a februári olimpián ötödik magyar női váltó is.

Heidum Bernadett az elmúlt hétvégi, szófiai vb-n megsérült ugyan, de Darázs István csapatvezető tájékoztatása szerint teljesen felépült, így a csapat a 2009-es Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett összeállításban léphet jégre.

A Huszár Erika, Heidum, Darázs Rózsa, Keszler Andrea és a tartalék Lajtos Szandra alkotta magyar együttes a pénteki sorsolás értelmében a dél-koreaiakkal, a japánokkal és britekkel csatázik majd a szombati selejtező A csoportjában. A négyes első helyezettje az A-döntőbe, a negyedik a B-döntőbe kerül, míg a 2-3. helyezett a másik csoport hasonló pozícióban végzett csapataival szombat délután megküzd a fennmaradó két A-döntős helyért. A másik csoportban Kína visszalépése miatt csak a kanadaiak, az olaszok és németek kaptak helyet.

A férfi mezőnyt a dél-koreaiak, a kínaiak, a japánok, az olaszok, a kanadaiak, a franciák, a németek és a britek alkotják.

„A lányok természetesen már nincsenek abban a formában, mint a szezon közben, de nagyon nagy lelkesedéssel és akarattal állnak rajthoz" - mondta el az MTI érdeklődésére Darázs István. "Úgy gondolom, hogy a tavalyi év Eb-győztes csapataként nekünk nem lehet más célunk, mint hogy megmutassuk: még mindig a miénk a legjobb európai női rövidpályás csapat.”

Az esemény lebonyolítási rendje eltér az egyéb rövidpályás világversenyeken megszokottaktól. Az 500 és 1000 méteres távon minden csoportban négy futamot rendeznek, amelyekben minden csapat egy-egy versenyzője áll rajthoz. A leghosszabb, 3000 méteres távon pedig egy futamot rendeznek, s minden válogatott két versenyzőt indít. A futamok első helyezettjei 5, a másodikok 3, a harmadikok 2, a negyedikek 1 pontot kapnak, akit kizárnak az nem szerez pontot. A váltóban pedig dupla pontokért küzdenek a négyfős csapatok.

A rövidpályás csapat-vb programja

Szombat

A csoport 10:30 a magyar válogatottal

B csoport 14:00

Vigaszág 18:00

Vasárnap

B-döntő 10:30

A-döntő 14:00