Csütörtökön kezdődik a Fridge Fesztivál

2010.11.10. 12:22

Csütörtöktől vasárnapig a fővárosi Felvonulási téren első ízben rendezik meg a Monster Energy Fridge elnevezésű fesztivált, amelyen a téli sportok szerelmesei láthatnak rendkívül látványosnak ígérkező bemutatókat, illetve versenyeket.

Az esemény szerdai sajtótájékoztatóján elmondták, hogy a Magyarországra érkező, a sportág krémjéhez tartozó snowboardosok, illetve freestyle síelők egy 10 emelet nagyságú, 34 méter magas rámpáról mutatják be hajmeresztő ugrásaikat, ráadásul a 63 induló a 20 ezer eurós fődíjért is küzd. Ehhez hasonló versenyeket olyan nagyvárosokban rendeznek, mint London, Zürich vagy Innsbruck.

„Ez évek óta egy nagyon sikeresen működő rendezvénytípus a világon, úgy gondoltuk, Magyarországnak is egy kell egy ilyen” - nyilatkozta Sólyom Ádám fesztiváligazgató.

„Ez egy olyan esemény, ahol a világ legjobbjai mutatják majd be ennek a speciális sportágnak a szépségeit” - tette hozzá Kaszó Klára, a Magyar Sí Szövetség elnöke, a rendezvény fővédnöke.

A viadalra több mint félszáz sportoló érkezik Budapestre, a síelőknél többek között a norvég Torgeir Bergrem, az angol Paddy Graham, s a kanadai JF Houle, a hódeszkásoknál a lengyel Wojtek Pawlusiak, az osztrák Benny Wetcher, a hazai bajnokok sorában pedig Szigeti Viktor, Liptay Dávid és Trso Lukács lesz jelen a megméretésen.

Csütörtökön az edzésekre kerül sor, pénteken a kvalifikációt, majd szombaton magát a versenyt rendezik, itt mindenkinek három lehetősége lesz bizonyítani tudását.

Az eseményre több mint 200 tonna havat használnak fel a szervezők, ráadásul a szerdai esős időjárás sem kell, hogy elrémissze az ide látogatókat, ugyanis a havat szállító holland cég "garanciát" vállal arra, hogy a "borítás" tökéletes minőségű lesz.

A négynapos rendezvényre az extrém sportok kedvelői mellett a zene szerelmeseit is várják, fellép például a drum and bass meghatározó egyénisége, a house irányzat egyik legjobbja, a brit James Zabiela, a rap és a hip-hop alapító atyjának kikiáltott Grandmaster Flash, valamint a világhírű utcazenész, DubFX is. A magyarokat olyan nagyágyúk képviselik, mint a Tankcsapda vagy az Anima Sound System.