A 24. helyről tarolt a norvég biatlonváltó

2010.12.12. 15:15

Egy rossz lövészettel a mezőny legvégére csúsztak vissza, mégis elképesztő fölénnyel győztek a norvégok az ausztriai Hochfilzenben rendezett sílövő-versenyeket záró 4x12,5 kilométeres férfi váltóban.

A három szupersztárral felálló norvég csapat a szám toronymagas esélyese volt, a leggyengébb láncszemnek számító Alexander Os-nak kezdőemberként csak annyi volt a dolga, hogy ne szedjen össze tetemes hátrányt. Os első lövészete azonban borzasztóan sikerült a szakadó hóesésben, még a három tartaléklőszer sem volt elég neki az öt korong leszedéséhez, büntetőkörre kellett mennie. A norvégok így az első lövészet után a 26-ból a 24. helyre estek vissza.

A második embereknél az ötszörös olimpiai bajnok Ole Einer Björndalen a 13. helyről hihetetlen futással és hibátlan lövészettel sorra fogta be az elől lévő csapatokat, második, álló lövészetéhez már együtt érkezett meg a franciákkal, a szlovénokkal, az ukránokkal és az osztrákokkal. Az ukránok egy befagyott puska miatt két büntetőkörre kényszerültek, a másik négy csapat közül pedig Björndalen már első helyen váltotta az összetett világkupát vezető Emil Hegle Svendsent.

A szlovénok az első lövészetig bírták tartani a tempót Svendsennel, ott azonban büntetőkört is kellett futniuk, így az osztrákok a szépen versenyző Christoph Summann segítségével feljöttek a második helyre. Svendsen már félperces előnyt hagyott az utolsó Terjei Bönek, aki póttöltények felhasználásával, de simán nyerte a versenyt. A 22 éves norvég tökéletes hétvégét zárt, élete első két egyéni győzelmével mindkét férfi versenyt és a váltót is megnyerte.

A hazai pályán versenyző osztrákok 53 másodperces hátránnyal jöttek be a második helyre, míg a dobogó legalsó fokát a célban sprintelve szerezték meg a franciák a német és a svédek előtt, de ők már három és fél perccel jöttek be a norvégok után.

A norvégoknak idén három klasszisuk is van, a legendás Ole Einar Björndalenhez tavaly Svendsen és idén már Bö is csatlakozott. A három versenyző formájára jellemző, hogy eddig csak ők nyertek versenyt, ők állnak a ranglista első három helyén.