Pénteken kezdődik a rövidpályás gyorskorcsolya Eb

2011.01.13. 09:59

A férfi és a női váltó is rajthoz áll a hollandiai Heerenveenben pénteken kezdődő rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon, amelyen a nőknél három, a férfiaknál két magyar indul az egyéni számokban.

A szakvezetés szerda este, a helyszínen döntött arról, hogy a hosszú ideje sérüléssel bajlódó és még nem teljesen felépült Knoch Viktor csak a váltóban kap majd szerepet, s a 2006-ban olimpiai ötödik helyezett versenyző mellett az utóbbi időben elsősorban az egyetemi tanulmányaira koncentráló Darázs Péterre is csak csapatban számítanak. Így a tavalyi, szófiai világbajnokság után ismét két junior, Oláh Bence és Béres Bence versenyez az Eb-n az egyéni számokban. Arról még nem határoztak, hogy Knoch és Darázs mellett melyik korcsolyázók kapnak szerepet a váltóban, de ötödik tagként Burján Csaba is elutazott a válogatottal.

A 2009-ben Európa-bajnok Huszár Erika, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea összetételű női csapat Lajtos Szandrával kiegészülve indul a 3000 méteres váltóversenyben, s Darázs István csapatvezető az MTI-nek elmondta, nem titok, hogy tőlük várják a legjobb szereplést.

„A hollandok, az olaszok, a németek és az oroszok a lányok legnagyobb riválisai egyéniben és a váltóban is, bár előbbi számokban a cseh Katerina Novotna szintén jó teljesítményt nyújtott az elmúlt években - fogalmazott Darázs. - A fiúk esetében nagyjából ugyanezen nemzetek korcsolyázói a nagy ellenfelek, egyéniben pedig még a háromszoros Európa-bajnok lett Haralds Silovsra is oda kell figyelnünk.”

A hollandiai Eb egyéniben összetett verseny, ez azt jelenti, hogy távonként is osztanak érmeket, az összetett végeredmény 1-8. helyezettje pedig jogot szerez országának három versenyző nevezésére a következő kontinensbajnokságra. Az Eb pénteki, első napján az 1500 méteres versenyeket rendezik meg, valamint a váltók selejtezőire is sor kerül. Szombaton az 500 méteres táv és a váltók elődöntői következnek, a zárónapon 1000 méteren, a 3000 méteres szuperdöntőkben és a váltók fináléiban állnak rajthoz a korcsolyázók.