Miklós Edit már Magyarországért síel

2011.02.08. 10:46

A női szuper-óriásműlesiklással kezdődik kedden a németországi Garmisch-Partenkirchenben az alpesi sízők világbajnoksága. Magyarországot az utóbbi évtizedek legnépesebb csapata, 13 sportoló képviseli. Bemutatkozik Miklós Edit, a január 17. óta magyar színekben induló, erdélyi származású síző is.

Miklós Edit hosszas huzavona után indulhat magyar színekben. 1988 március 31-én született Csíkszeredán, hamar megtanult síelni, 12 évesen pedig már gyermek Világkupa-versenyeken vett részt, nagyszerű eredményeket ért el, a szakemberek is felfigyeltek rá.

2005 decemberében indult először Vk-futamon. Az ifjúsági vb-n 2008-ban lesiklásban ötödik lett. 2009-es vb-n ebben a számban és szuper-óriásműlesiklásban is a 18. helyen ért célba. A 2006-os torinói olimpia előtt megsérült, nem is indulhatott, 2010-ben pedig egy hatalmas bukás miatt kellett idő előtt befejeznie a versenyt. Három hónapot kellett kihagynia, de Vancouverben a saját lábán hagyta el a kórházat.

Már korábban megromlott a viszonya a román szövetséggel, így az állampolgári eskü után egyértelmű volt, magyar színekben akar versenyezni. Óriási sportdiplomáciai siker, hogy a magyar szövetségnek végül sikerült ezt elérnie.

A hosszas huzavona miatt a 2010–2011-es sorozatban egyetlen Világkupa-futamon sem indulhatott, ausztriai FIS-versenyeken sikerült annyi pontot összeszednie, amellyel szuper-G-ben, óriásműlesiklásban és műlesiklásban biztosan indulhat, és az sem kizárt, hogy kombinációban is rajthoz áll.

A vb előtti héten Franciaországban versenyzett, ahol lesiklásban és szuper-kombinációban is első lett. „Bár nem olyan régen azt mondtam, hogy az első tízbe szeretnék kerülni, most inkább óvatosabb vagyok. Hosszú volt a kihagyás és nem igazán tudom, a vetélytársak milyen formában vannak, régen versenyeztem már ellenük.”

A legtöbbet szuper-G-ben várja magától, bár nem ismeri a garmischi pályát, de bízik abban, hogy jó erőben van és a felkészülési eredményei is biztatóak. A vb után még egy Vk-futamon indul, az olaszországi Tarvisióban március elején, ahol szuper-G-futamot rendeznek.

Furcsállja, hogy idén ilyen sok bukás volt a versenyeken, de ebben a sportágban senki sem fél, mindenki bizonyítani szeretne, ahogy ő is. A magyar szövetséggel folyamatosan egyeztet, hiszi, hogy lényegesen egyszerűbb lesz így előbbre jutni, mint a románokkal lehetett volna. Kedden a legerősebb számával, a szuper-óriásműlesiklással kezdődik a vb.

A magyar csapatban öt nő és nyolc férfi kapott helyet. Miklós Edit mellett a tavalyi olimpián is szerepelt Berecz Anna és Döme Zsófia, valamint Hellner Szelina és Hellner Donáta, utóbbi kettő a tervek szerint csak műlesiklásban, Berecz és Döme pedig minden számban rajthoz áll. A férfiaknál Bene Márton, Szepesi Bertold, Farkas Norbert, Bujtás Csaba, Vincze Ákos, Petrovics Dániel, Kékesi Márton és Halmágyi Zoltán utazik, de azt csak a helyszínen döntik el, ki melyik versenyszámban indul.

A biztonság érdekében kevesebb nézőt engednek be

Biztonsági okokból korlátozzák a nézőszámot az alpesisí-világbajnokság szervezői. A versenyeket akár 50 ezren is megtekintettek volna, de hétfőn bejelentették, hogy 10-15 ezer nézőnél többet nem engednek majd be. Németországban fokozottan ügyelnek a tömegrendezvények biztonságára, amióta tavaly júliusban, a duisburgi Love Parade-en kitört pánikban 21 ember vesztette életét és több mint 500-an megsérültek.

„Szerettük volna, ha többen láthatják élőben a versenyeket, de a biztonság a legfőbb szempont” - mondta Peter Fischer, a szervezőbizottság vezetője. A számítások szerint a nézőszám korlátozása 1,36 millió eurós (kb. 364 millió forintos) veszteséget jelent, Gian-Franco Kasper, a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) elnöke azonban abban bízik, hogy a televíziós közvetítéseket sokan követik majd élőben.

„A tavalyi, vancouveri olimpián is viszonylag kevés néző volt a helyszínen, a tv-s nézettségi adatok azonban fantasztikus számokat tartalmaztak. Szerencsétlen helyzet, de együtt kell élnünk ezzel.”

A férfiaknál sokat várnak a legutóbbi vb-t hátfájdalmai miatt kihagyó Ivica Kostelictől. Az idei Vk-sorozatban fantasztikus formában síelő, összetettben vezető 31 éves horvát az egyik legnagyobb esélyes. Legfőbb ellenfelei várhatóan az óriás-műlesiklásban és szuper-G-ben címvédő svájciak, az olimpiai bajnok Carlo Janka és az olimpiai ezüstérmes Didier Cuche, valamint a négyszeres világbajnok amerikai Bode Miller lehetnek. Miller 2009-ben kombinációban vb-aranyat nyert, a tavalyi, vancouveri olimpián szuper-óriásműlesiklásban első norvég Aksel Lund Svindal és az osztrák Benjamin Raich a férfiak vb-örökranglistájának élmezőnyében is előrelép, ha legalább egy számban nyer.

A nőknél a német Kathrin Hölzl visszatérő hátfájdalmai miatt nem tudott edzeni a vb előtti héten. A másik német, a műlesiklás címvédője, a kétszeres olimpiai bajnok (kombináció, műlesiklás) Maria Riesch több számban is esélyes lehet, miután az idei Világkupa-sorozatban is jó teljesítményt nyújtott, és egyelőre vezet összetettben nagy riválisa, az amerikai Lindsey Vonn előtt.

Először osztanak pénzdíjakat

Az alpesisí-világbajnokságok történetében először fordul elő az, hogy az első hat helyezett pénzdíjban is részesül. A 11 versenyszám mindegyikében 100 ezer svájci frankot (20,6 millió forintot) osztanak szét, a győztesek 40, a második helyezettek 25, a bronzérmesek 15 ezret kapnak. A pénzdíjak felét a nemzetközi szövetség, másik felét a szervezőbizottság biztosítja. A csapatverseny aranyérmese 50 ezer svájci frankot kap.

Nehéz lesz Riescht, Vonnt és Hölzlt legyőzni, de a kombinációban 2009-ben győztes osztrák Kathrin Zettel, és a jelenleg is zajló Vk-sorozatban jól szereplő honfitársai, Elisabeth Görgl és Marlies Schild, valamint a még mindig csak 19 esztendős, de már kétszeres vb-ezüstérmes svájci Lara Gut is nyerhet.

Amit az alpesi sí-vb-ről tudni kell

A program

Február 8., kedd: női szuper-óriásműlesiklás 11 ó

Február 9., szerda: férfi szuper-óriásműlesiklás 11 ó

Február 11., péntek: női kombináció (lesiklás 10 ó, műlesiklás 14 ó)

Február 12., szombat: férfi lesiklás 11 ó

Február 13., vasárnap: női lesiklás 11 ó

Február 14., hétfő: férfi kombináció (lesiklás 10 ó, műlesiklás 14 ó)

Február 16., szerda: csapatverseny 11 ó

Február 17., csütörtök: női óriás-műlesiklás, 1. futam 10 ó, 2. futam 13:30 ó

Február 18., péntek: férfi óriás-műlesiklás, 1. futam 10 ó, 2. futam 13:30 ó

Február 19., szombat: női műlesiklás, 1. futam 10 ó, 2. futam 13:30 ó

Február 20., vasárnap: férfi műlesiklás, 1. futam 10 ó, 2. futam 13:30 ó

A címvédők

Férfiak:

Műlesiklás: Manfred Pranger (Ausztria)

Óriás-műlesiklás: Carlo Janka (Svájc)

Szuper-óriásműlesiklás: Didier Cuche (Svájc)

Lesiklás: John Kucera (Kanada)

Kombináció: Aksel Lund Svindal (Norvégia)

Nők:

Műlesiklás: Maria Riesch (Németország)

Óriás-műlesiklás: Kathrin Hölzl (Németország)

Szuper-óriásműlesiklás: Lindsey Vonn (Egyesült Államok)

Lesiklás: Lindsey Vonn

Kombináció: Kathrin Zettel (Ausztria)

A csapatverseny a kedvezőtlen időjárás miatt elmaradt.

A legtöbb világbajnoki érmet nyert versenyzők

Férfiak:

1. Toni Sailer (osztrák), 7 arany, 1 ezüst

2. Jean-Claude Killy (francia) 6 arany

3. Kjetil Andre Aamodt (norvég) 5 arany, 4 ezüst, 3 bronz

4. Gustav Thöni (olasz) 5 arany, 2 ezüst

5. Ingemar Stenmark (svéd) 5 arany, 1 ezüst, 1 bronz

6. Marc Girardelli (luxemburgi) 4 arany, 4 ezüst, 3 bronz

7. Pirmin Zurbriggen (svájci) 4 arany, 4 ezüst, 1 bronz

8. Emile Allais (francia) 4 arany, 4 ezüst

9. Rudolf Rominger (svájc) 4 arany, 1 ezüst, 2 bronz

10. Stein Eriksen (norvég) 4 arany, 1 ezüst, 1 bronz

Nők:

1. Christl Cranz (német) 12 arany, 3 ezüst

2. Marielle Goitschel (francia) 7 arany, 4 ezüst

3. Anja Pärson (svéd) 7 arany, 2 ezüst, 2 bronz

4. Erika Hess (svájci) 6 arany, 1 bronz

5. Annemarie Moser-Pröll (osztrák) 5 arany, 2 ezüst, 2 bronz

6. Janica Kostelic (horvát) 5 arany

7. Hanni Wenzel (liechtensteini) 4 arany, 3 ezüst, 2 bronz

8. Pernilla Wiberg (svéd) 4 arany, 1 ezüst, 1 bronz

9. Renate Götschl (osztrák) 3 arany, 4 ezüst, 2 bronz

10. Inge Wersin-Lantschner (osztrák) 3 arany, 3 ezüst

Az alpesi sí vb-k történetének legeredményesebb nemzetei

arany ezüst bronz összesen

1. Ausztria 81 86 84 251

2. Svájc 59 64 55 178

3. Franciaország 37 48 30 115

4. Németország 33 31 38 102

5. Olaszország 19 19 20 58

6. Norvégia 19 17 13 49

7. Egyesült Államok 18 21 28 67

8. Svédország 17 6 13 36

9. Kanada 12 5 6 23

10. Horvátország 6 0 1 7