Evensen csak repült, le sem akart esni

2011.02.12. 12:39

A norvég síugró Johan Remen Evensen rövid időn belül kétszer is megdöntötte a síugró világcsúcsot. A vikersundi verseny edzésén először 243 métert ugrott, ezzel négy méterrel megjavította honfitársa Björn Einar Romören 239 méteres 2005-ben elért rekordját.

A következő, előselejtezőben bemutatott ugrása még összeszedettebb volt, és 246,5 méterre repült a sportágban nem igazán jegyzett versenyző.

Evensen pályafutása során csupán négy Világkupán tudott dobogóra állni. Sikeréhez az is hozzájárult, hogy a vikersundi sáncot felújították, és 225 méter hosszúságúra növelték, ezzel a világ leghosszabb sánca lett. Emellett nagyon meredek is, a síugrók akár 105 kilométer per órás sebességre is felgyorsulnak. A szakértők szerint hamarosan 250 méterre is ugorhatnak erről a sáncról.

A korábbi rekordokat a szlovéniai Planicán ugrották, a mostani versenyen a legjobb ötven közé sem került Romören is ott lett csúcstartó.

A szlovénok sejtették, hogy megdöntik a náluk szerzett rekordot, így el is küldtek egy 239 méteres táblát a norvég szervezőknek.Evensen mellett ezt a távolságot az osztrák Martin Koch is túlugrotta, ő 241,5 méterre szállt.

A Nemzetközi Síszövetség (FIS) azonban hivatalosan nem jegyzi a világrekordokat, az ok egyszerű, nem akarja a versenyzőket kitenni az életveszélynek. A csúcsok érdekében így nem építenek egyre nagyobb és veszélyesebb sáncokat.

A szombati Világkupát Evensen holtversenyben nyerte az osztrák Schlierenzauerrel, de már nem ugrottak a világrekord közelében.