A wislai sas végleg leszáll

2011.03.06. 14:45

A szezon végén visszavonul  a síugrósport korszakos alajka, a lengyel Adam Malysz. Szinte mindent megnyert, csak az olimpiai bajnokság nem jött össze. A jellegzetes bajsza alatt szinte mindig mosolygó síugrónál Lengyelországban csak II. János Pál pápa népszerűbb.

Malysz 15 éves pályafutása alatt begyűjtött három összetett Világkupa-elsőséget, megnyert 39 Vk-versenyt, négyszeres világbajnok, az olimpiákon csak ezüst- és bronzémet tudott szerezni.

A kölyöksánctól a Négysáncig

Hatévesen nagybátyja irányításával kezdte a síugróedzéseket egy wislai dombon épített, mindössze tízméteres sáncon. A kövérkés kisfiú nem volt túl ügyes, de állhatatosan tovább edzett, tízévesen már 60 métereset ugrott. Fejlődése szinte töretlen volt, 1993-ban, 16 évesen a lengyel bajnokságban harmadik, ekkor lett a válogatott keret tagja is.

A nemzetközi mezőnyben az 1994-95-ös idényben mutatkozott be, ekkor indult első Négysáncversenyén is, ahol 17. lett. A következő szezonban sikeresebb volt, 12-szer végzett az első harmincban, végül a hetedik hellyel fejezte be az összetett Világkupát. Az első dobogós hely is összejött, az Iron Mountain-i versenyen ezüstérmes volt. Az 1996/97-es szezonban is stabilan ugrott, tizedik lett a Világkupában, két versenyt nyert. Jobb is lehetett volna, de ekkor még sokszor nem bírt az esélyesség terhével, a második ugrásait nem tudta tökéletesen végrehajtani.

A jól induló Malysz karrierje ekkor megtört, családot alapított, nem koncentrált eléggé a sportra, három évig szinte semmi eredménye nem volt. Komolyan fontolgatta, hogy visszatér eredeti szakmájához, a tetőfedéshez, és felhagy az ugrással, végül éppen felesége unszolására maradt a sáncokon.

A fényes visszatérés a 2000/01-es szezonban jött el, és ebben az is közrejátszhatott, hogy a felkészülésnél pszichológusok is segítettek neki. Az egész szezonban kimagasló Wislai Sas 11 Világkupa-futamot nyert, győzött a Négysáncversenyen, Lahtiban világbajnoki címet szerzett középsáncon. A Világkupát 2002-ben is megszerezte, de az olimpián, Salt Lake Cityben csak ezüst- és bronzérmet gyűtjött. Jó formáját még egy évig megőrizte, 2003-ban sorozatban harmadszor lett Vk-győztes, ráadásul Predazzóban a nagy- és a középsáncon is begyűjtötte a világbajnoki aranyakat.

A sikersorozat után Malysz karrierje ismét megtört egy kicsit, közel másfél éven keresztül nem nyert Vk-versenyt, és az összetettben sem tudott dobogóra állni, a 2006-os torinói olimpián is csupán egy hetedik és egy 14. helyre futotta. Egy rekordot azért így is sikerült felállítania, a síugrók közül egyetlenként a norvégiai Hollmenkollen sáncán ötödször is győzött.

Akkor is a legnagyobb, ha nem a legjobb

2007-ben ismét nagy formában versenyzett, kilenc Vk-győzelmet gyűjtött be, ezzel természetesen összetettben első is lett, és Szapporóban ismét világbajnok volt. Az újra és újra feltámadó Malysznak a 2010-es vancouveri olimpiáig megint nem volt sok momentuma, egyetlen Világkupát sem nyert, és a dobogó is távol került tőle. A kanadai olimpián mégis az esélyesek közé sorolták, szinte mindenki neki adta volna az aranyat, hogy teljessé tegye életművét. A svájci Simon Ammannt végül nem tudta megszorítani, a két ezüstérme azonban így is bravúr. Amman így nyilatkozott búcsúzó ellenfeléről: "Ha igaz, hogy Adam Malysz befejezi, a szezon végén a síugrók családjában új leosztás alakul ki. Nnagyszerű sportember, és nagyon szerethető figura.”

Malysz már a szezon előtt eldöntötte, hogy visszavonul, érezte, nem veheti fel a versenyt a fele annyi idős tinédzserekkel. Egy Világkupa-versenyt így is megnyert Zakopánéban, az érte a végsőkig lelkesedő hazai közönség előtt. Nagyon szeretett volna még utoljára világbajnokságot nyerni, de nem jött össze , egy bronzéremmel búcsúzott, felkészülését egy sérülés is hátráltatta.

A népi hős

A lengyelek imádják, Malysz afféle síléceken repülő országimázs-központ. Eredményei ellenére nincsenek sztrárallűrjei, szívesen állítják a fiatalok elé példaképül, Malyszomania néven rajongói oldala is működik . Népszerűségét reklámokban is kihasználták, viccek szólnak róla. Malysz magas állami kitüntetéseket is kapott, a "Lengyel Újjászületés-rend" több fokozatát is kiérdemelte. Szülőhelye és hatalmas repülései miatt beceneve a wislai sas.