Sí, sportautó, motor: csak gyors legyen

2011.03.20. 18:26

A női alpesi összetett világkupa az utolsó versenyig kiélezett volt, végül szerencsével, de nem érdemtelenül a német Maria Riesch nyerte az amerikai Lindsey Vonn előtt.
 

A vk utolsó versenyszámát, az óriás-műlesiklást a rossz idő miatt törölték a svájci Lenzerheidében. Az összetettben végül csupán három ponttal lemaradó Vonn általában jobb ebben a számban, könnyen megfordíthatta volna az állást, az amerikai ki is akadt, hogy esélye sem volt fordítani.

Vonn és Riesch

A két síző ebből biztosan nem csinált nagy problémát, hiszen jó barátnők, a telente Európában versenyző Vonnék gyakran karácsonyoznak Rieschéknél.

A 180 centis Riesch az egyik legmagasabb a női sízők között, három évvel ezelőtt robbant be az alpesi sízés élvonalába, amikor a 2009-es Val’d Isere-i világbajnokságon szlalomban győzött. A formája azóta is töretlen, a 2010-es vancouveri olimpián két aranyérmet is nyert, kombinációban és szlalomban sem tudták legyőzni. A 2011-es hazai, Garmischban rendezett vb-n csak két bronza jött össze, de az összetett világkupa megnyerésével ebben a szezonban is lett aranyérme. Ez az első összetett világkupa-győzelme, szakágit nyert már négyet is.

Nagyon korán sítalpakra állt, háromévesen kezdett gyakorolni, ötévesen pedig már egy garmisch-partenkircheni klubban síelt. A német szövetség 14 évesen fedezte fel magának Riescht, alig három évvel később, 2001-ben már a világkupában is bemutatkozhatott a bajor lány.  A junior versenyeket sorra nyerte, 2001-03 között a korosztályos világbajnokságokon hét érmet, köztük három aranyat szerzett.

A felnőtt versenyeken még nem brillírozott, de egyre többször állhatott fel egy-egy világkupa-verseny dobogójára. Először 2004. január 30-án győzött a világkupában lesiklásban, győzelmét a mai napig még 19 követte. Legtöbbször a szlalomban nyert, de lesiklásban, szuper kombinációban és óriás műlesiklásban is voltak első helyei.

Az eredetileg vámtisztnek tanult síző igazi lokálpatrióta, népszerűségét kihasználva lobbizik a 2018-as müncheni téli olimpiáért, de bajor népviseletben díszvendégként megjelent már az Oktorberfesten is. Népszerűségét máshol is szívesen veszik, többször feltűnt már egy-egy rövid szerepben német szappanoperákban is. A két olimpiai aranya után hazájában 2010 Év Sportolójának választották (Sebastian Vettel mellett), de megkapta a sportolóknak adható legmagasabb állami kitüntetést is.

A száguldás nemcsak a lejtőkön vonzza, odavan a sportkocsikért és a motorokért. A síelés mellett más sportágakat is szívesen űz, a felkészülés alatt sokat kerékpározik, a tavaszi-nyári időszakban teniszversenyeken is indul. Párosban legtöbbször a húgával, Susannéval játszik, aki szintén profi síző.