Sílécen, ejtőernyővel menekült a lavina elől

2011.04.30. 15:37

Hihetetlenül veszélyes ugrást hajtott végre az Alpokban a világhírű francia basejumper, Matthias Giraud. Barátjával filmre vették, ahogyan sílécen, majd ejtőernyővel menekül egy lavina elől.

Giraud számos síeléssel egybekötött ejtőernyős ugráson van már túl, többek között meg sí-basejumpolta az Eiger nyugati falát, és a svájci Matterhornt is. A mostani ugrásánál egy lavinát előidézve csúszott el a szűz havon a sziklaperemig, ahonnan ejtőernyővel ereszkedett le. A földetérés után óriási volt az öröme, társát többször megölelte, veszélyes mutatványát élete talán legjobb ugrásaként kommentálta.

A sportoló szemszögéből rögzített lélegzetelállító felvételek gyorsan elterjedtek a videómegosztókon, alig néhány nap alatt több százezren nézték meg.

Giraud-t barátja, Stefan Laude hivatásos hegyimentő segítette, aki a csúszás elejétől ejtőernyővel követte, a biztonság kedvéért egy légimentő-csapat is készenlétben állt, ha bármilyen probléma lépett volna fel.

A francia síversenyzőként kezdte pályafutását, és csak később tért át a freeride-ra. Hírnevét a bázisugrással keresztezett síelésnek köszönheti.