Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Furcsa kézsérülést szenvedett az olimpiai bajnok gyorskorcsolyás

2011.07.29. 08:37

Tíz öltéssel kellett összevarrni a kezét a tavalyi vancouveri téli olimpián három aranyérmet szerző Vang Meng kínai rövidpályás gyorskorcsolyázó nőnek, miután összeszólalkozott a csapatvezetővel a nyári edzőtáborban, majd a szálláson vezette le dührohamát.

A nyilvánosságra került információk alapján a 26 éves Vang egy másik bajnokkal, Csou Janggal, valamint másik négy csapattársával szórakozni ment, s későn este ittasan érkezett vissza a táborba, ahol a csapat vezetője, Vang Csün-lu szigorúan megfeddte.

A beszámoló szerint a vita odáig fajult, hogy Vang Meng megütötte az őt korholó elöljárót. A dulakodás főszereplőit a jelenlévők igyekeztek szétválasztani. Ezután a sportoló a szállásán tombolt. Állítólag ekkor szerezte sérüléseit mindkét kezén.

Az esetet követően hivatalos nyilatkozat az ügyben nem hangzott el, de névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva a Hszinhua hírügynökség azt írta: az állami sportfőhivatal a kelet-kínai Csingtaóba (Qingdao), a csapat bázisára küldte munkatársait a történtek felderítésére.

Vang és Csou júniusban azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy blogjukban képekkel illusztrálva durva szavakkal írták meg, hogy a délnyugat-kínai Jünnanban (Yunnan) biztonsági őrök hogyan bántak el velük és néhány sporttársukkal. Akkori hírek szerint mintegy 10 sportolót kellett orvosi ellátásban részesíteni.

A helyi rendőrségi vizsgálat azonban megállapította, hogy a csapat éjfél utáni részeg randalírozása tette szükségessé a biztonságiak intézkedését. Vang és társai később - a hatósági eljárást megelőzendő - nyilvánosan kibékültek az őrökkel. Az "elkényeztetett korcsolyázókkal" történtek akkoriban éles bírálatot váltottak ki az internetes közösség körében.

A 2010-es vancouveri olimpián összesen négy aranyérmet szerzett a kínai rövidpályás gyorskorcsolyázó válogatott. Vang Meng, a sportág sztárja háromnak lett a tulajdonosa: 500 és 1000 méteren, valamint a csapattal 3000 méteren lett első.