Emma
9 °C
26 °C

Száz nap múlva kezdődik a téli ifjúsági olimpia

2011.10.05. 15:58

Pontosan 100 nap múlva, 2012. január 13-án kezdődik az I. téli ifjúsági olimpia, amelynek az osztrák Innsbruck ad otthont. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szerdai beszámolója szerint a játékok január 22-ig tartanak majd, s az eseményen 6 sportág 15 szakágának 63 versenyszámában 1060 sportoló vesz részt.

Innsbruck - amely 1964-ben és 1976-ban a normál téli olimpiának volt a gazdája - 2008. december 12-én nyerte el a korosztályos csúcstalálkozó megrendezésének jogát, legyőzve a finn Kuopio városát. Az első ifjúsági téli olimpián résztvevő magyar csapat névsora a MOB tájékoztatása szerint december 11-én válik teljessé.

„Magabiztosan kijelenthető, hogy a sport, a nevelés és a kultúra szemszögéből nézve magas színvonalú, de a kiadási oldal szempontjából tekintve visszafogott esemény előtt állunk" - áll a MOB közleményében. "A sport és az Olimpiai Mozgalom igazi ünnepét láthatják az érdeklődők Innsbruckban, amely a téli sportok szerelmesei számára valódi úti cél lesz jövő januárban.”

Az első ifjúsági téli olimpia versenyeit nyolc helyszínen rendezik, s a korábbi ötkarikás versenylétesítményeket is használni fogják. A házigazdáknak tulajdonképpen csak az olimpiai falut kellett megépíteniük, ez a MOB tájékoztatása szerint modern és rendkívül környezetbarát épületkomplexum lett. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2007-ben, Guatemalában döntött arról, hogy 2010-től megrendezik az ifjúsági ötkarikás eseményeket, amelyeken 14 és 18 év közötti fiatalok vehetnek részt. Az I. nyári ifjúsági olimpiát Szingapúrban rendezték tavaly augusztusban.