Töretlenek a csontjaim, szuper nap volt

2011.12.19. 13:24

Az Alaszkában tanuló alpesi síző, Berecz Anna nemzetközi versenyt nyert műlesiklásban. Az első futam után még csak a második helyen állt az aleyskai síparadicsomban, a másodikban több mint másfél másodpercet vert az addig első amerikai Lena Andrewsra. Összesítésben 12 századdal győzött a 40 fős mezőnyben; sikeréért 42,71 FIS-pontot kapott.

„Életemben először nyertem nemzetközi versenyt szlalomban, nagyon örülök. A mezőny közepes volt, ha a pontokat nézzük, volt nálam hat vagy hét jobb lány. Amúgy a csapatomban lévő lányokkal versenyeztem, rajtunk kívül alig jöttek el jobb versenyzők, viszont nagyon sok első- és másodéves lány volt."

Fotó: Fabrice Coffrini

„A körülmények nem voltak optimálisak, elég puha volt a hó és hiába volt éjszakai verseny, helyenként elég gyér volt a világítás. Keveset edzettünk a versenyek előtt, úgy álltam rajthoz, hogy meglátjuk, mi lesz. Az első versenyek mindig a belerázódásról szólnak, és hogy ezek ellenére ilyen jól sikerült, meglepetésként ért."

A versenyhétvége többi napja már nem sikerült ilyen jól. „A második napon az első futam után 3. helyen álltam, aztán a második futamot kicsit elrontottam és visszacsúsztam az ötödik helyre. A harmadik napon láb közé vettem egy óriáskaput, ami dupla kapu zászlóval, és mindezt nagyobb tempóval. Jó nagyot estem, ahogy visszarántotta a lábam a kapu, beütöttem a kezem, a térdem, a fejem és eltörött a lécem. Megröntgeneztek, de szerencsére töretlenek a csontjaim: szuper nap volt."

Berecz hónapok óta Alaszkában él, az anchorage-i egyetem sícsapatától kapott ösztöndíjat. „A beilleszkedés jól sikerült, azzal már az első öt nap után sem volt baj, és az is csak azért volt fura, mert nagyon fáradt lehettem az időeltolodás miatt. A novemberi, coloradói edzőtábor nagyon jó volt, kaptunk egy kis D-vitamin utánpótlást. Azután síelés és tanulás volt csak, most ért véget a vizsgahét, egész jól sikerültek a vizsgáim, úgyhogy minden tökéletes. Indulok haza, alig várom, nyolc és fél napot leszek otthon."

A havas Alaszka gyönyörű, nem tud vele betelni. „Minden reggel az öböl mellett kanyargó úton megyünk a sípályára; azt hinné az ember, hogy egy idő után unalmas a kocsikázás, de ezt a látványt nem lehet megunni."