Lindsey Vonn rekordokat dönthet

2012.10.26. 12:03 Módosítva: 2012.10.26. 12:04

A hétvégén a hagyományoknak megfelelően az ausztriai Söldenben kezdődik az alpesi sízők 2012/13-as világkupa-sorozata, melynek során a nőknél a címvédő amerikai Lindsey Vonn számos rekordot beállíthat vagy megdönthet.

A 28. születésnapját múlt csütörtökön ünnepelt olimpiai bajnok eddig 53 vk-futamot nyert, így mindössze kettővel marad el a svájci Vreni Schneidertől, és csak kilenccel a csúcstartó osztrák Annemarie Moser-Prölltől. A korábbi szezonok statisztikája alapján Vonn-nak nemcsak a rekordbeállítás, hanem annak megdöntése is sikerülhet, a legutóbbi két idényben ugyanis legalább 9 futamon nyerni tudott, az előző kiírásban 12-szer nyert.

Emellett az amerikai síző lehet az első nem európai, aki bekerül a 100-as klubba, vagyis azok közé az alpesi versenyzők közé, akik pályafutásuk során több mint százszor álltak dobogóra. Vonn jelenleg 97-nél tart, az örökranglistát itt is Moser-Pröll (114) vezeti, megelőzve az osztrák Renate Götschlt (110) és Schneidert (101).

A lesiklásban nemcsak olimpiai, hanem világbajnoki arannyal is rendelkező Vonn négyszer nyert összetett világkupát, emellett 12 szakági győzelmet ért el, így eddig összesen 16 kristálygömböt vihetett haza, ezzel pedig már utolérte Moser-Pröllt, s az idei szezonban minden bizonnyal megszerzi 17. sikerét is. Az amerikai síző lesiklásban sorozatban ötször nyert szakági Vk-t, s ha a mostani idényben is győz, ő lesz az egyetlen a világon, aki hatszoros elsőnek vallhatja magát.

Kérdés, kinek sikerülhet az új idényben elébe kerülnie a riválisok közül, akik szép számmal akadnak a mezőnyben.

A férfiaknál szintén többen esélyesek arra, hogy megállítsák az előző idényben remek teljesítményt nyújtott, összetettben és óriás-műlesiklásban is győztes, mindössze 23 éves osztrák Marcel Hirschert, akit a szakírók épp csütörtökön választottak a 2012-es év alpesi sízőjének.

Söldenben szombaton a nők, vasárnap a férfiak versenyeznek óriás-műlesiklásban, a folytatás november 10-én és 11-én következik a finnországi Leviben.