Férfiaknál is gyorsabb a síkirálynő

2012.11.29. 08:39

A legendás nő alpesi síző, Lindsey Vonn egyik lesiklóedzésén bebizonyította, hogy a férfikkal is felvenné a versenyt. A Lake Louise-i pályán gyorsabban ment, mint a hétvégi világkupa-futamot megnyerő Svindal. Vonn az idényben férfiakkal is szeretett volna versenyezni, de a Nemzetközi Síszövetség nem engedélyezte.

Vonn alig két hete még titokzatos betegsége miatt kórházban volt, teljesen legyengült, edzeni sem tudott, bélgyulladása miatt akkora fájdalmai voltak, hogy orvosai morfiumot is adtak neki. A sízőnő is úgy érezte, hosszú időt vesz majd igénybe, hogy visszanyerje formáját. „Ahhoz is fáradt voltam, hogy a lakásom előszobájába lesétáljak. Minden ötödik lépcsőnél meg kellett állnom. Úgy éreztem magam, mintha százéves lennék, és még gondolni sem tudtam a sízésre. Aztán egyre jobban lettem, és elkezdtem tízperceket edzeni a futópadon" - számolt be kínjairól.

A hétvégén az aspeni világkupán már elindult, de az óriás-műlesiklásban még érezhető volt a kihagyás, csak a 21. helyen ért célba a négyszeres összetett világkupa-győztes.

A most hétvégi futam optimális esetben neki feküdne, a Lake Louise-i versenyt sokszor csak Lake Lindsey-ként emlegetik, mert az amerikai síző általában dominálni szokott ott, már 11-szer nyert versenyt. Az előjelek mindenesetre kedvezőek, az egyik edzésén a férfiak által is síelt pályán óriási sebességgel ment. 136 kilométer per órás tempót mértek azon a szakaszon, ahol múlt héten győztes Aksel Lund Svindal csak 134-gyel zúgott le. A szabadedzésen ráadásul több mint egy másodpercet vert a német Maria Höfl-Rieschre.

Persze a sebességek összehasonlítása csak abszolút értékben állja meg a helyét, nem valószínű, hogy Svindal és Vonn ugyanolyan időjárási körülmények és hóviszonyok között siklottak le.

Korábban több szakértő úgy nyilatkozott, hogy Vonn, akármilyen jól is megy, öt másodpercet kapna a legjobb férfi versenyzőtől. A mostani sebességrekoddal azonban felülírhatja ezt a véleményt.

Vonn a nemzetközi szövetség elutasítása ellenére nem tett le arról, hogy a férfiak mezőnyében versenyezzen, jogászai vizsgálják, hogy lehetne megtámadni a döntést. Ha a világkupákon nem is küzdhet a férfiakkal, bemutató versenyeken összejöhet. A Lake Louise-i futamot is szervező kanadai Max Gartner már felajánlotta neki ezt a lehetőséget.