Miklós Edit az idei szállást már megnyerte

2012.12.02. 08:47

Lake Louise-ban Lindsey Vonn nyerte az alpesi sízők világkupa-sorozatának pénteki és szombati lesiklóversenyét. Ami még ennél is fontosabb, hogy a szakági nyitányon a magyar Miklós Edit az egy pontot érő 30. helyen végzett, másnap pedig 26. lett, ezzel öt pontot szerzett. Ezzel az eredménnyel nem csak sportszakmai sikereket ért el az Erdélyből származó magyar versenyző.

Pénteken a győztes Vonn 1,73-mal verte meg a második helyezettet, akitől Miklós 1,98-ra volt. Nagyon szoros volt a 22. helytől a 30.-ig, ha a magyar síző 25 századdal jobbat megy, 22. lett volna, míg a 31., amúgy a korábbi világbajnok Fischbachert 23 századdal előzte meg.

A világkupa-pont azt jelenti, hogy abban a versenyszámban, amelyikben szerezte, az idény hátralévő versenyein nem kell fizetnie a szállást, tehát a FIS, azaz a Nemzetközi Síszövetség költségén lakik. Mivel a tavalyi szezonban a szuperkombinációban is szerzett pontot, így az idei szezonban rendezendő két szuperkombinációs versenyen is ingyen szálhat meg.

Az utazását akkor fizetik ki az adott szakág versenyére, ha a világkupa-ranglistán bekerül az első 45 közé – ez nem azonos a világranglistával, mert Miklós Edit a lesiklásban 43. helyen áll ezen.

A magyar szövetségnek is jók ezek a pontok, mert a támogatásban és a nagy versenyeken indítható sízők számában is jelentkezik, ha az országnak van vk-pontos síelője.