Nyolc ugrás repít a halhatatlanságba

2012.12.29. 12:22
Ami a kerékpárosoknál a Tour de France, az a síugróknál a Négysáncverseny. A négy részversenyből álló német-osztrák sorozat összetettjét óriási presztízs megnyerni, talán még nagyobb dicsőség, mint olimpián vagy világbajnokságon győzni. Arról nem is beszélve, hogy a síugróőrült szurkolók igazi fesztiválhangulatot képesek teremteni a bő egy hét alatt. Gregor Schlierenzauer címvédésre készül, de Andreas Kofler és Severin Freund is esélyes az összetettre. Szombaton a selejtezőkkel indult a sorozat.

A most hatvanegyedszer rendezett Négysáncverseny az évek során a legnagyobb síugróeseménnyé nőtte ki magát, önállóan is értékelik, miközben belesimul a hagyományos világkupa-sorozatba is a Németországban obertsdorfi és Garmisch-Partenkirchen-i, Ausztriában innsbrucki és bischofshofeni helyszíneken rendezett verseny.

Az amúgy is a koncentrációról és a pattanásig feszülő idegekről szóló síugrás csúcsra járatása, kilenc napból nyolcon ugranak úgy, hogy mind a négy részversenyen kieséses selejtezőt tartanak. A 1996/97-es szezonban bevezetett újítás szerint az 50 versenyzőt párokban indítják a selejtezőben, és közülük a 25 győztes, valamint rajtuk kívül a legjobb öt eredményt elérő ugró mehet tovább a döntőbe.

Újévi ugrással kezdődött

A kezdetekben persze még nem voltak ilyen speciális szabályok, elég volt párszor messzire ugrani. A Négysáncverseny kezdetei 1922-re nyúlnak vissza, Garmisch-Partenkirchenben már ekkortól rendeztek újévi síugróversenyt. A négyhelyszínes verseny ötlete azonban 1949-ig váratott magára, addig a német ugrók, mint második világháborús vesztesek, nem is indulhattak külföldi versenyeken. Ennek ellenére jó kapcsolatokat ápoltak az osztrák egyesületekkel, az innsbrucki sánchoz jártak át edzeni, innen jött az ötlet, hogy közös versenyt rendezzenek. 1952 májusában el is döntötték, hogy belevágnak.

Három helyszínről nem is volt vita, Garmisch, Innsbruck, Bischofshofen adott volt, csak a negyediken rágódtak kicsit. Azt hamar eldöntötték, hogy az egyenlőség jegyében két német és két osztrák helyszín legyen. Bár jobb sáncok és tapasztaltabb versenyszervezők máshol is voltak, Obertsdorf lett a befutó, mert a leérkező helynél már voltak kiépített lelátói. A profitmaximalizálás pedig már akkor is fontos szempont volt, minél több fizető nézőre volt szükségük.

Érdeklődőben már akkor sem volt hiány, a végül 1953. január elsején induló Négysáncverseny első, garmischi állomásán húszezren szurkoltak az ugróknak. Itt a norvég Asgeir Dølplads lett a történelmi győztes, míg a négy verseny alapján az összetettet az osztrák Sepp Bradl nyerte. A Négysáncverseny mindegyik részversenyén hirdetnek győztest, az összesítésben ma az ugrásokra adott pontokat adják össze, értelemszerűen a legmagasabb pontszámú nyer.

Az új év mindenkit megőrjít

Az újévi rendezésnek kétségtelenül vannak veszélyei, az 1955/56-os Négysáncon Silvenoinen nem tűrtőztette magát, becsületesen berúgott. A csapatvezetője vissza is akarta léptetni a garmischi verseny előtt, de végül addig könyörögtek neki, hogy hagyta Silvenoinent elindulni. A másnapos finn a maga módján meg is hálálta a bizalmat, megnyerte a versenyt. A síugrók között szinte kötelező hóbortosnak lenni, így talán nem is csodálkozott senki, hogy az 1965-ös versenyen Stanisław Marusarz keltett feltűnést. A már régen visszavonult, 53 éves lengyel mindenáron ugrani akart egyet a közönség előtt. A zsűri végül hosszas rábeszélés után engedélyezett neki egyet. így Marusarz kilencévnyi kihagyás után újra repülhetett. Kölcsönléccel és bakancsban, díszruhában 66 méterre repült a nagy ováció közepette.

A verseny évről-évre egyre népszerűbb lett, de a szervezőknek sok nehézséggel kellett megküzdeniük, az NDK és NSZK nem baráti viszonya a síugróversenyeken is megjelent, az NDK-t nem akarták elismerni, de volt, hogy Ausztria és Németország között csak vízummal közlekedhettek a résztvevők. Ez sem volt akadály, mint ahogy az sem, amikor a szervezőknek azt kellett logisztikával bírniuk, hogy teherautókkal elég havat tudjanak szállítani a sáncokra. Mikor nem voltak hóágyúk, a meleg időben létfontosságú volt, hogy egyáltalán meg tudják tartani a versenyt. A hógyűjtésnek nem mindenki örült, volt, hogy az osztrák turisztikai szövetség ellenállásán bukott el az ötlet, hogy az egyik közeli völgyből szállítsanak havat Bischofshofenbe.

Magyarok a négy sáncon

A Négysáncversenyeken 19 magyar síugró vett eddig részt. Először 1961/62-ben indultak magyarok, Kiss Endre, Sudár Tamás, Gellér László és Horváth János voltak az úttörők. A legjobb eredményt Kiss érte el, 46. lett Oberstdorfban. Az legtöbbször induló magyar Fischer László volt, 1978 és 1988 között negyvenszer állt rajthoz.

1968 január 7-én Bischofshofenben az eddigi legjobb magyar helyezést Gellér László érte el. 79 indulóból 9. lett. Olyan neves ugrókat utasított maga mögé, mint Dieter Neuendorf (vb-ezüstérmes 1966-ban, Négysáncon 1 ezüst, 2 bronz), Horst Queck (1970-ben Négysánc-győztes) és Veikko Kankkonen (olimpiai bajnok 1964-ben, kétszeres Négysánc-győztes 1964 és '66-ban). Fischer László ismételte meg ezt a bravúrt, 1981 dec. 30-án, Oberstdorfban a 89 fős mezőnyből a 19. lett, ezen a versenyen érte el az eddigi legmagasabb magyar pontszámot (210,9).

Az utolsó magyar induló Gellér Gábor volt, 1989 január. 1-én Garmischban a 93. lett, csak az elhíresült Eddie-t, a sast tudta megelőzni. (Forrás: Minden, ami síugrás topic, zbigniew)

A rekorderek

Az elmúlt hat évtizedben mindig volt egy-egy kiemelkedő alakja a mezőnynek, németek, osztrákok, finnek és norvégok végeztek legtöbbször az első helyen. 1961-ben a német Helmut Recknagel lett az első háromszoros győztes. A következő triplázó az egymás utáni években nyerő norvég Bjørn Wirkola lett, aki a német Jens Weißfloggal együtt máig csúcstartó. Mindketten tíz részversenyt tudtak nyerni, Weißflog lett az első négyszeres négysáncos bajnok, akit végül öt összetett győzelemmel a finn Janne Ahonnen előzött meg 2008-ban az örökranglistán. A hatvan év alatt eddig egy győztes volt, aki mind a négy sáncon nyerni tudott ugyanazon a versenyen, 2002-ben Sven Hannawaldnak sikerült a Grand Slam.

Malysz vs. Ahonnen, Ahonnen vs. Janda

A legnagyobb különbségű győzelmet a lengyelek sztárja, Adam Malysz aratta, Ahonnent 104,4 ponttal verte összetettben. Ahonnen az a síugró is, aki társbérletben nyert Négysáncot: 2005-ben a cseh Jakub Jandával tizedre ugyanannyi pontot (1081,5) kaptak a négy versenyen.

Megállítja valaki Schlierenzauert?

Az elmúlt négy évben csak osztrák győztese volt a Négysáncnak, a már karrierje során mindent megnyerő címvédő Schlierenzauer jó formában érkezik, három világkupán is győzött idén, bár volt 25. is, állítása szerint teljesen felszabadultan fog versenyezni, mert tavalyi győzelmével teljesült gyerekkori álma. Idén egy fő célja van, túlszárnyalni Matti Nykänent. A finn karrierje során 46 győzelemig jutott, Schlierenzauer 43-nál jár, így akár már Négysáncversenyen sikerülhet a bravúr. „Ez sorozat a királykategória.

Ha megnyered, megmutatja, mennyire vagy jó. A négy állomás nagy kihívás, mindennek passzolnia kell a sikerhez. Régre visszanyúló tradíciója van, nagyon sokan követik a helyszínen, nagyszerű a hangulat, és emiatt mindenki számára vonzó” - mondta Schlierenzauer.

A hangulat tényleg óriási, a 22-25 ezres stadionokban a német és osztrák kedvencek ugrásainál akkora az ováció, mintha valaki a Bajnokok Ligájában szerezné meg a győztes gólt. Az igazán elhivatott szurkolók pedig maguk is végigturnézzák a versenyzőkkel a négy helyszínt.

Az osztrák sáncokon Schlierenzauer mellett Andreas Koflerért őrjönghetnek a helyiek. Kofler is behúzott már az idei világkupákon két győzelmet, és a decemberi versenyeken stabil formát mutatott. Tavaly úgy lett harmadik, hogy három dobogója is volt a négy sáncon, de az utolsó ugrását elrontotta, csak 25. volt azzal Bischofshofenban. Ha most jó napja lesz, megelőzheti honfitársát.

A németek a szintén két világkupa-győzelemmel álló Severin Freundban bíznak. A német ugró is kiegyensúlyozott formát mutat, a győzelmei mellett a hét versenyből négyszer a legjobb hat között volt. A sorozatterhelésnél ez a stabilitás dobogóra is elég lehet. Az oberstdorfi sánc neki hazai pályának számít, ha ott nyer, nagy lökést kaphat. A németek titkos favoritja még a 17 évesen az élmezőnybe robbanó Andreas Wellinger. Az első világkupa-sorozatában induló ugró egy második, harmadik és két ötödik helyet is begyűjtött. A verseny meglepetésembere lehet.

A négyszeres olimpiai bajnok Simon Ammant sohasem lehet leírni, még akkor sem, ha idén nem ment neki igazán, nagyjából hasonló a helyzet a tavalyi összetett világkupát megnyerő norvég Anders Bardallal is, akinek egy harmadik az idei legjobb helyezése, de ő is dobogós lehet, és ebben bízhat az osztrák Thomas Morgenstern is. A tavaly négy vk-t nyerő japán Daiki Ito eddig nem alkalmazkodott jól az új felszereléséhez, de ha összeállt a mozgása, ő is elöl lehet.

A 2001-es győztes Adam Malysz példája azonban azt mutatja, bárki felülírhatja a papírformát. A Négysánc előtti két vk-n nem szerepelt túl jól, a 11. és a 26. helyei alapján senki nem tartotta esélyesnek, hogy aztán egy harmadik, egy negyedik és két első hellyel megnyerje a klasszikust, az egy évvel korábban az összetett világkupában még csak 28. lengyel.

A program

Obertsdorf:
december 29.16.00 kvalifikáció
december 30. 16.00 döntő

Garmisch-Partenkirchen
december 31. 13:45 kvalifikáció
január 1. 14.00 döntő

Innsbruck
január 3. 13.45 kvalifikáció
január 4. 13.45 döntő

Bischofhofen
január 5. 16.15 kvalifikáció
január 6. 16.30 döntő
A versenyt az Eurosport magyar adásán is lehet követni..