Eb-bronzot nyert a gyorskorcsolyaváltó

2013.01.20. 18:10

Egy éremmel, a férfi váltó bronzával zárta a magyar válogatott a malmői rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságot. 

A svédországi Eb utolsó napján egyéniben 1000 méteren és a legjobb nyolc korcsolyázó szuperdöntőjében versenyeztek a férfiak és a nők, emellett a váltódöntőket is megtartották.

A Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Béres Bence, Burján Csaba összetételű csapat bronzérmet szerzett.

"Igazából nem készültünk rá, hogy az oroszokkal vagy a hollandokkal versenyezzünk, tudatosan csak az olaszokra koncentráltunk, nagyon nagy boldogság, hogy sikerült őket megvernünk, és harmadikként célba érnünk" - nyilatkozta az MTI-nek Béres Bence. Liu Shaolin Sándor kifejtette, hogy a verseny előtt az angolokat tartották veszélyesnek, de aztán amikor legyőzték őket az elődöntőben, tudták, hogy jó eredmény lehet a vége. „A fináléban az olaszokra készültünk, amikor láttam, hogy az utolsó két körben már nem bírják a tempót, nagyon boldog voltam, mert biztos voltam a bronzérmünkben" - tette hozzá a magyar gyorskorcsolyázó.

A nők negyedikek lettek, többek között azért, mert nélkülözniük kellett a döntőben Heidum Bernadettet.

Heidum 1000 méteren az elődöntőig jutott, de bejutott a szuperdöntőbe is, mivel pénteken 1500-on ötödik volt, és öt pontot szerzett. A szuperdöntőben aztán jó versenyzéssel harmadik tudott lenni, további 13 pontot gyűjtött, végül 18 pontjával összetettben az ötödik helyen zárt. Korcsolyájából azonban kilazult a csavar a szuperfinálé alatt, ezt a váltó döntős fellépéséig nem sikerült kijavítani.

„Ezer méteren nem volt a legjobb az ötödik helyről rajtolni, mivel a táv rövid, és fontos a jó startpozíció. Ráadásul el is estem, fájlaltam a térdemet, de azért elindultam a szuperdöntőben, ami jól is sikerült, örültem a harmadik helynek" - nyilatkozta Heidum.

Egyéniben Keszler Andrea és Kónya Zsófia is kiesett az 1000 méteres selejtezőkben, összetettben előbbi a 18., utóbbi a 26. helyen zárt.

A magyar férfiak közül egyéniben ezúttal is Liu Shaolin Sándor volt a legjobb, remek, taktikus versenyzéssel az elődöntőig jutott 1000 méteren, onnan már nem sikerült továbblépnie, végül a táv összesített eredményei alapján hatodik, az összetett versenyben pedig kilencedik lett. Knoch Viktor a negyeddöntőig jutott, a távon a 14., az Eb-összetettben pedig a 13. hely lett az övé.

Az egyéni összetett aranyat a nőknél a címvédő, olasz Arianna Fontana, a férfiaknál a holland Freek van der Wart nyerte. A váltóversenyben a férfiaknál az orosz, a nőknél a holland csapat győzött.

A rövidpályás gyorskorcsolyázók világbajnokságát Debrecenben rendezik március elején.