50 méterrel verte a tongai szánkós Pulait

2013.02.02. 17:24

A kenu párosban olimpiai bajnok Pulai Imre ismét megpróbálkozik azzal, hogy szánkóban jusson ki a téli olimpiára játékokra. A kanadai világbajnokságon nagyon rosszul kezdte a évet, utolsó, 41. lett. 2010-es nagy ellenfele, a tongai Bruno Banani már három és fél másodpercet vert a magyarra. Az utolsó előtti is, a sportágban nagy különbségnek számító, hét tizeddel előzte.

A kenuról szánkóra váltó Pulai már a 2010-es vancouveri olimpia kvalifikációs sorozatában is részt vett, de akkor nem sikerült kvótát szereznie, a Világkupa-futamokon az utolsó helyekért versenyzett. A 45 éves Pulai most a 2014-es szocsi olimpiát vette célba, ahová számításai szerint 40 Világkupa-ponttal már ki is juthatna.

Pulai Németországban, német edzővel készül a versenyekre. A szezon novemberi és decemberi versenyein már indult is, bár volt, hogy csak a tréningeken vett részt. Az innsbrucki világkupán a világkupa selejtezőjének számító Nation Cup-ban két versenyzőt, egy ausztrált és egy dél-koreait megelőzve a 47. lett.

A kanadai Whistlerben rendezett vb-n már biztos volt, hogy Pulai előrébb léphet helyezésben, a vb-n kevésbé sűrű a mezőny, mert egy-egy nemzet csak négy versenyzőt nevezhetett. A németek a maximumot ki is hozták ebből, a négy első helyet megszerezték, és a szezonban végig kiváló formát mutató Felix Loch hozta el az aranyat.

A vb edzésén megsérült Pulainak már a rajtja sem sikerült igazán, a 39. ideje volt itt, majd az utolsó előtti mérőpontig mindig a 40. haladt át, de a pálya alsó szakaszán az orosz Pavlicsenko majdnem másfél másodpercet vert rá.

Pulaira még többet vert a három évvel ezelőtt még vele együtt készülő Bruno Banani. A Csendes-óceán 100 ezres szigetállamából, Tongából származó sportoló fejlődése szinte ugrásszerű. Már sikerült a Világkupa szintjét is megugrania, így indulhatott a legjobbak között is a tongai királyi család támogatását élvező szánkós. A vb-n nem sikerült a legjobb 25-be küzdenie magát, két tizeddel maradt le a döntőről, de Pulait így is simán verte. Banani 49.026-tal, a magyar szánkós 52.512-tel zárt, vagyis körülbelül ötven méter volt köztük.

Pulai úgy véli, az olimpia sem elérhetetlen, ehhez a mostani és következő szezonban kell minél több Világkupa-pontot gyűjtenie.

„Negyven ponttal biztos az olimpiai részvétel, ötöt azonban minimum szerezni kell, hogy egyáltalán bármiféle esély legyen a kvóta megszerzésére. Az 5-40 pontot szerzett szánkósok között szelektálnak, azoknak az országoknak a versenyzői, ahol csak egy vagy két szánkós van, kedvezőbb elbírálásra számíthatnak. Azt gondolom, ha 15 pontot sikerül összeszednem, nagy eséllyel kijutok az olimpiára."

A vk-futamokon az első helyezett 100 pontot kap, de mindenki, aki célba ér, kap legalább egy pontot.

Pulai egy hét múlva  Lake Placid-i pályán versenyez, a szezon nyolcadik Vk-versenyén, február végén pedig Szocsiban indul a következő futamon.