Balhés finnt előzött a 23 éves síugrókirály

2013.02.05. 09:28

A osztrák Gregor Schlierenzauernek szinte már minden összejött, ami összejöhetett neki síugrásban. Nyert már világbajnokságot, ebből kilencet is, olimpiát és négysáncversenyt is, és 48 versenygyőzelmével minden idők legeredményesebb síugrója lett. 22 éves rekordot döntött meg, az eddigi csúcstartó, a finn Matti Nykänen 46 győzelmet szerzett pályafutása során.

A még csak 23 éves Schlierenzauer a hétvégén néhány óra alatt két versenyt is megnyert a csehországi Harrachovban. Az első győzelmével sporttörténelmet írt, megdöntötte Nykänen rekordját, a másodikkal pedig nyilvánvalóvá tette, minden körülmények között sikeréhes marad, és nála a rekorddöntés is csak részeredmény.

A tiroli ugrónak nem indult igazán jól a szezonja, de a december végi, január eleji Négysáncversenyre már csúcsformába került, két állomáson is első lett, így Bischofshofenben már karrierjének 45. győzelmét ünnepelte. A verseny előtt is azt mondta, hogy nem is az összetett győzelem a legfőbb célja, hanem az, hogy megdöntse Nykänen rekordját. „Közel vagyok már a 46-hoz, de a célom a 47, mert minden sportoló célja, hogy a number one legyen a sportágában.”

Schlierenzauer a négysánc után ugyan kihagyott néhány versenyt, de a norvégiai Vikersundban, január 26-án már újra nagy formában volt, és utolérte Nykänent. A sírepülő versenyen 240 méterre szállt a második ugrásával, de így is csak öt tized ponttal verte a második Simon Ammant. A hétvégén Harrachovban is két sírepülőversenyt rendeztek, de a viharos szél miatt a megszokottól eltérően, egy nap mindkettőt.

Az erős szél miatt sokat változtatott a zsűri a beülőkön, és az idegek harcává is vált a verseny, a váltakozó szélmozgás miatt olykor percekig kellett várakozniuk az ugróknak. Schlierenzauer nem zavartatta magát, az első verseny második sorozatában mindenkinél messzebb (211 méter), és így három tizeddel megelőzte Robert Kranjecet. A második versenyen a rossz idő miatt végül csak egyet ugrottak, az osztrák itt is a legjobb volt, 197,5 méterrel és 191,8 ponttal.

Schlierenzauer szerény maradt, azt mondta, a szerencsén is múlott, hogy ilyen jól jött ki a szeles versenyből. A 47. és 48. győzelemnek azért kellően tudott örülni. „Ez hihetetlen, annyira menő és meglepő, hogy meglett ez a rekord. Már nyugodtan kijelenthetem, hogy legenda vagyok”.

A nyomasztó fölénye és legyőzhetetlensége miatt a Schlirinator becenevet is megkapó ugró úgy érzi, sikersorozata megváltozott szemléletének is köszönhető, nem akar olyan görcsösen győzni, és a néhány évvel korábban rá jellemző arroganciát is levetkőzte. „Sokkal nyugodtabb lettem, már nem vagyok olyan szűklátókörú, de megtanultam egy dologra fókuszálni. Már szinte mindent megnyertem, amit lehet, és ez sokkal könnyebbé teszi” - adott magyarázatot lelki hátteréről.

A bal fülére születése óta süket síugró már eddig is sok rekordot írt át, 16 évesen indult először világkupán, a Holmenkollenen debütált, ahol a 24. lett. A 2006-07-es idényben már győzelmet is szerzett, Lillehammerben minden idők legfiatalabb nyertese lett. Az első világbajnoki címét az osztrák csapattal szerezte a 2007-es szapporói világbajnokságon, de egyéniben is egyre jobb lett, sorra jöttek a sikerek. 2008-09-ben megdöntötte Ahonen rekordját, egy szezonban 13-szor tudott versenyt nyerni, és hat egymás utáni győzelmével is utolérte elődjeit, Matti Hautamäkit, Thomas Morgensternt is az örökranglistán.

2008-ban összejött az első egyéni világbajnoki cím is, Oberstdorfban a sírepülést nyerte meg. A 2010-es vancouveri olimpián egyéniben két bronzig jutott, de nagysáncon olimpiai bajnok lett az osztrák csapattal. 2011-ben aztán a sírepülés után síugrásban is megszerezte egyéni vb-címét, ami mellé a csapattal is begyűjtőtt két aranyat Oslóban.

„Gregor minden idők legnagyobb síugrója, egyedülálló. Ha a tehetéség és a munka találkozik, az verhetetlen kombináció, de nála egyszerűen együtt van a kettő" - méltatta az osztrákot a németek szövetségi kapitánya, Werner Schuster.

A világkupában Schilerenzauer most utcahosszal vezet, 443 pont előnye van a norvég Anders Bardallal szemben, igazán már csak egy cél motiválja, egyéniben is olimpiai bajnok akar lenni. Ha az is sikerül, már csak az lehet a kérdés, miért maradna tovább a sportágban. Az osztrák sejtelmesen azt nyilatkozta, valami egészen másba kezdene olimpia bajnokkként, csak azt volt hajlandó erárulni, hogy a sífutásból és síugrásból álló északi összetettet biztos nem próbálná ki.

Schlierenzauer csúcsa jó ideig nem lesz veszélyben, a hozzá közel állók közül már senki sem versenyez, igaz, a 36 győzelmet szerző Janne Ahonnen a visszatérését tervezgeti, de Malysz (39 győzelem), Weißflog (33) vagy éppen Nykänen már biztos nem fog újra ugrani. Az egykori rekorder finn azért még a legszórakoztatóbb síugró címmel biztos sokáig ellesz. Nykänen sikerei mellett alkoholistaként, popénekesként és feleségverőként és szakácsként is közismert.

Schlierenzauer élete eddig nem excentrikus viselkedéséről és a balhéiről szólt, azt pedig mindenki elnézte neki, hogy a vikersundi rekordbeállítás után magához vett egy tálca sört.