Egy év múlva kezdődik a szocsi téli olimpia

2013.02.07. 14:43

Szocsiban, Moszkvában és más orosz nagyvárosokban is csütörtökön megkezdődött a visszaszámlálás a 2014-es téli olimpiáig, amelynek Szocsi ad otthont.

"Nekünk még megadatott, hogy megéljük az olimpiát, de a fiatal nemzedék számára ismeretlen ez az élmény, ezért fontos, hogy ismét a világ egyik legfontosabb sporteseményét rendezhetjük meg" - mondta az egyik megszólaltatott sportoló az 1980-as nyári ötkarikás játékokra utalva a Volga-menti Nyizsnyij Novgorodban. Az ősi orosz városban - csakúgy, mint a szibériai Habarovszkban vagy a Balti-tengernél lévő Szentpéterváron igazi népünnepélyt rendeztek abból az alkalomból, hogy a Szocsiban tartandó havas-jeges játékok kezdetéig egy év van hátra.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió élőben számolt be a nagy eseményről. Moszkvában és a szibériai nagyvárosokban méteres hóban, Szocsiban, a téli olimpia leendő fővárosában a zöldellő pálmafák alatt meleg napsütésben, pontosan 11 órakor kezdődött a visszaszámlálás, amelyet koncertek, s a televíziónak adott örömteli, bizakodó nyilatkozatok sora követett.

Amíg az állami tisztviselők együtt örültek a tömeggel, szerdán Vlagyimir Putyin orosz államfő keményen bírálta a kormányzati és olimpiai bizottsági felelősöket amiatt, hogy Krasznaja Poljanán nem az előre tervezett ütemben halad a Russzkije Gorki nevű síugróközpont építése.

A 95 és 125 méter magas sáncok már állnak, de a kiszolgáló létesítmények, az infrastruktúra átadása késik. Két éve át kellett volna adni a központot és az építés költsége egyre nőtt. Dmitrij Kozak miniszterelnök-helyettes csütörtökön bejelentette, hogy emiatt mindkét posztjáról leváltják Ahmed Bilalovot, az Orosz Olimpiai Bizottság alelnökét, az Észak-Kaukázusi Üdülők nevű cégcsoport vezetőjét, aki a síugróközpont építését végző Krasznaja Poljana cég vezetője is egyben. 

Az olimpiai építkezéseket irányító állami vállalat, az Olimpsztroj számításai szerint a 2014. február 7. és február 23. között megrendezendő XXII. téli olimpia költségei az eredetileg tervezetthez képest ötszörösére nőttek. Jelenleg másfél ezer milliárd rubelre, 50 milliárd dollárra rúgnak, ami körülbelül 10,5 ezer milliárd forintnak felel meg, így minden idők legdrágább téli olimpiája lesz.